AKTUELNO

Srbija je jedna od samo tri selekcije koje posle tri kola na Evropskom prvenstvu imaju maksimalan učinak.

Izabranici selektora Svetislava Pešića su pregazili Finsku rezultatom 100:70 i tako i formalno overili put u Berlin na završnicu šampionata.

Ubedljiv trijumf, ali pre svega igra svih reprezentativaca, razgalila je selektora.

- Želim da čestitam svim košarkašima, naravno zbog pobede, ali zbog odličnog pristupa, od početka utakmice. Odlična koncentracija, pogotovo u vraćanju u odbranu. Tim Finske je najbolji tranzicioni tim u ovoj grupi. Protiv Izraela su postigli 21 poen iz tranzicije, protiv Poljske 31, a protiv nas samo 13. Ako kontrolišete to, onda automatski kontrolišete i trojke. Pogodili su devet trojki, 27 odsto za tri, a protiv Poljske čak 17, uz 44 odsto - rekao je Pešić.

Pešić se našalio rekavši da je igračima "dosadio" istom pričom, ali da je to urodilo plodom na terenu.

- Već sam ih ubio pričom koliko je važna odbrana u tranziciji, pogotovo protiv ekipa kao što je Finska. To je nešto što nas najviše zanima, ne mislim da ne treba ostale stvari da radimo, da razgovaramo sa igračima, ali odbrana u tranziciji je baza. Sve ostalo znate, to su iskusni košarkaši, znaju da čitaju, a kada dobiju informacije putem skautinga, to im onda pomogne. Apsolutni pristup kakav treba je bio danas, ne postoji Berlin, postoji sledeća utakmica, i mi smo to pokazali. Ulazimo u utakmicu kao da je poslednja, to je važno iz dva iz razloga. Prvo, tako se pobeđuje, a drugo samo tako možeš da podižeš timsku i individualnu formu - rekao je Pešić.

#Eurobasket

#Finska

#Košarka

#Srbija

#Svetislav Pešić