AKTUELNO

SRBIJA - HOLANDIJA 100-76

Orlovi su poleteli! Srbija je u prvom kolu Evropskog prvenstva pobedila Holandiju sa 100:76.

U fanatastičnoj atmosferi koju je priredilo nekoliko hiljada navijača Srbije, izabranici Svetislava Pešića došli su do prve pobede na Evrobasketu.

Naravno, ne možemo da ne pomenemo sramno suđenje. Posebno prema Nikoli Jokiću za koga arbitri nisu imali ni trunku respekte! A, pričamo o najboljem igraču sveta.

Nije rival bio neko ko je parametar za neke ocene, ali svakako da raduje ono što smo videli u 40 minuta košarke. Pre svega napadačka igra Srbije bila je na izuzetno visokom nivou. Kada su Jokić i Micić bili na terenu, nije bilo nikakvih problema da dođemo do poena... Bez njih dvojice, već smo malo "štucali". No, dobro. Ponavljamo, ovo nije neki parametar za dalje.

Odbrana mora svakako da bude bolja. Holanđani su u nekim situacijima prelako dolazili do poena. Verujemo da će to biti daleko ozbiljnije kada na drugoj strani budu jače reprezentacije.

Jokić se nalazi u fanatastičnoj formi i to može da nas sve raduje. Ubacio je .. poena i to sa neverovatno lakoćom. Micić takođe besprekorno razigrava tim. Šut je dobar, dalekometražni hici biće veliki adut za "Orlove" na ovom takmičenju.

Evo kako je izgledao tok meča:

ČETVRTA ČETVRTINA

38. minut - Raste prednost Srbije, Marinković trojkom nam donosi najvećih plus 20 - 92:72.

36. minut - Ristić ima sada dobre minute, vezuje pet poena - 85:72.

34. minut - Vraća se Micić i odmah sledi asistencija. Ristić je to iskoristio - 82:72.

33. minut - Bez Jokića i Micića ne ide to kako bi želeli. Holanđani tada smanjuju prednost. Trojka Jaramaza sa zvakom sirene vrađa Srbiji dvocifrenu prednost - 80:69.

32. minut - Nova sramna odluka sudija. Svirali su preko pola Nedović, a usporeni snimak je pokazao da se to nije desilo.

32. minut - De Jong igra maestralno. Postigao je već 28 poena - 77:64.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Srbija rutinski odrađuje posao - 75:61.

29. minut - Sada su arbitri iznervirali i Lučića, zbog dosuđene igre nogom kada se bacio na jednu loptu. Nemamo šta da dodamo o FIBA sudijama... - 72:57.

28. minut - O tome kakvo je suđenje možda najbolje govori da Holandiji nije dosuđen nijedan faul za sedam i po minuta igre u 3/4.

27. minut - Jokiiić! Prva trojka za Nikolu na ovom šampionatu - 68:54.

26. minut - Naravno, pobeda Srbije ne dolazi u pitanje. Sve ovo sa sudijama iznerviralo je "Orlove" koji su dodali gas i zategli odbranu - 63:51.

25. minut - Neverovatno nepoštovanje najboljeg košarkaša sveta. FIBA po ko zna koji put pokazuje kakva je organizacija, kada joj ovakvi ljudi sude na najvećem takmičenju.

24. minut - SKANDALOZNE ODLUKE SUDIJA! PRVO NISU SVIRALI 3 PREKRŠAJA NAD JOKIĆEM, A ONDA SU MU DALI TEHNIČKU ZBOG PROTESTA.

23. minut - Odbrana je slaba, a napad je malo stao. Epilog rival je došao do priključka - 56:50.

22. minut - Čuju se zvižduci sa tribina na račun sudija koji su svirali faul u napadu Jokić. Holandija još topi prednost - 54:48.

21. minut - Holandija bolje počinje drugo poluvreme. Vezali su pet poena - 51:43.

DRUGA ČETVRTINA

Nije ova utakmica merodavna za neku ocenu, ali svakako da raduje igra Srbije. Pre svega u napadu. Vidljivo je da "Orlovi" ne forsiraju, već igraju koliko im je potrebno. Jokić i Micić su izuzetno moćni kao tandem.

20. minut - Tačdaun! Jokić za Nedovića pas preko celog terena za nove poene Srbije - 51:38.

18. minut - Micić! Sa oko osam metara, a potom i magična asistencija Jokiću - 47:33.

17. minut - Nedović je odličan u defanzivi. Donosi veliku energiju u odbrani Srbije, ali ostali ga i ne prate. Trojkom De Jonga, Holandija je došla do jednocifrenog zaostatka - 42:33.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

18. minut - Micić! Sa oko osam metara, a potom i magična asistencija Jokiću - 47:33.

17. minut - Nedović je odličan u defanzivi. Donosi veliku energiju u odbrani Srbije, ali ostali ga i ne prate. Trojkom De Jonga, Holandija je došla do jednocifrenog zaostatka - 42:33.

15. minut - Gudurić 2+1. Jokić je ponovo na parketu, a to donosi velike probleme za odbranu Holanđana. Odličnom asistencijom doprineo je poneima Gudurića uz faul - 42:28.

14. minut - Na parketu je i Nemanja Nedović. Lepe vesti. Nedović je potpuno spreman.

13. minut - Odbrana mora definitivno da bude na višem nivou - 38:26.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

12. minut - Jaramaz odličan! Kažnjava svaka pomaganje u odbrani rivala. Novom trojkom doneo je Srbiji veliku prednost - 38:21.

11. minut - Ristić nije bio baš najbolji u prvoj četvrtini, a drugi deo igre otvara sa dva poena, ali i dva promašena slobodna bacanja - 33:21.

12. minut - Jaramaz odličan! Kažnjava svaka pomaganje u odbrani rivala. Novom trojkom doneo je Srbiji veliku prednost - 38:21.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

11. minut - Ristić nije bio baš najbolji u prvoj četvrtini, a drugi deo igre otvara sa dva poena, ali i dva promašena slobodna bacanja - 33:21.

PRVA ČETVRTINA:

10. minut - Jaramaz! Srbija ima 5 od 10 u šutu za tri poena - 31:21.

Foto: Beta/Nebojša Parušić

8. minut - Micić nastavlja da razigrava tim. Srbija rutinski održava prednost. Trojkom Kalinića otišli smo deset poena prednosti - 28:18.

7. minut - Suđenje je očekivano izuzetno loše. Drugorazredne sudije će biti ogroman problem za sve selekcije na turniru.

6. minut - Šest asistencija ima Micić posle samo 5 minuta igre! Srbija je već na 22 poena - 22:13.

5. minut - Evidentna je ogromna razlika u klasi, utisak je da Srbija ne zateže previše od odbrani. A, nema ni potrebe - 17:11.

4. minut - Igra se izuzetno brzo. U takvoj igri Holanđani mogu samo da očekuju da prime 100+ poena - 15:7.

Foto: Beta/MILOŠ MIŠKOV/DS

3. minut - Marinković! Nova trojka! Odličan početak "Orlova" - 11:4.

2. minut - Ide i prva trojka na meču. Marinković je bio precizan van lnije 6,75 - 8:4!

2. minut - Jokiiiić! Dva plus jedan. Poigrava se Nikola sa rivalima - 5:2.

1. minut - Prve poene za Srbiju postiže Nikola Jokić, pre toga su se Holanđani upisali - 2:2

1. minut - Počeo je meč u O2 Areni u Pragu. Oko 6.000 - 7.000 navijača (uglavnom naših) nalazi se na tribinama.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

20.55 - "Bože pravde" grmi u dvorani. Više hiljada navijača Srbije je tu.

20.45 - Kosovo je Srbija, ovo upravao sada odjekuje ispred O2 Arene. Još uvek veliki broj navijača ulazi u dvoranu.

20.35 - Da li neko ima kartu viška? Glavno je pitanje koje se čuje oko dvorane. Čisto da doživaljaj bude potpun kao da je meč u našoj državi.

20.30 - Očekuje se da i u Berlinu, Srbija ima ogromnu podršku. Iz razgovara sa navijačima saznali smo da većina njih planira da produži put Nemačke.

Foto: Beta/Nebojša Parušić

20.26 - Biće uživanje gledati meč protiv Holandije na praktično domaćem terenu. Utisak je da će "Orlovi" imati zaista fantastičnu podršku.

20.05 - Atmosfera u Pragu je fantastična! Imaćemo veliku podršku. Na stotine navijača Srbije pristižu u velelepnu O2 arenu. Naši navijači već grme, ispred dvorane. Počelo je uveliko skandiranje "Srbija, Srbija"...

20.00 - A, sad ono što cela Srbija obožava: Naša košarkaška reprezentacija kreće u bitke na Evropskom prvenstvu!

Srpska košarkaška reprezentacija Evropsko prvenstvo otvara utakmicom protiv Holandije (21.00). "Orlovi“ su apsolutni favoriti u ovom meču i trebalo bi da bez većih problema upišu pobedu na startu. Naši izveštači nalaze se na licu mesta i donosimo vas sve zanimljivosti!

Selektor Svetislav Pešić ima kompaktnu reprezentaciju sastavljenu od nekoliko top NBA i evroligaških košarkaša. Prva zvezda time svakako je Nikola Jokić, dvostruki MVP NBA lige, a svakako uz njega teret će najviše povući Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Nedović, Dejan Davidovac...

Foto: Tanjug AP/Darko Vojinovic

Upravo je Dejan Davidovac istakao da je reprezentacija Srbije stigla na Evropsko prvenstvo s velikim ambicijama i da su spremni za sve izazove koji ih očekuju.

- Imali smo dosta utakmica da se spremimo. Od prijateljskih do kvalifikacionih za Svetsko prvenstvo protiv Grčke i Turske. Polako ulazimo u ritam, idemo korak po korak. Spremni smo na sve ovo što nas očekuje - istakao je Dejan Davidovac.

Odluku o tome zašto je spisak sa 12 igrača koji će igrati na EP toliko kasnio nije želeo da komentariše:

- Dugo je trajalo, to je odluka selektora. Sigurno se dosta razmišljao. Treba njega pitati o detaljima.

Nemanja Bjelica bio je spisku selektora Pešića, međutim, košarkaš koji je u sezoni za nama osvojio NBA prsten sa Golden Stejt Voriorsima nije uspeo da izleči povredu i neće igrati na Evropskom prvenstvu.

Foto: Tanjug AP/Rick Scuter

- Bjelica se povredio na početku priprema, nije uspeo da se oporavi, žao mi je što nije s nama - istakao je Dejan Davidovac, košarkaš moskovskog CSKA.

EP će biti igrano od 1. do 18. septembra u četiri zemlje domaćina - Češkoj, Nemačkoj, Gruziji i Italiji.

Srbi prvi favoriti

FIBA je neposredno pred početak EP objavila poslednji renking favorita za osvajanje zlata. Košarkaši Srbije na njemu su rangirani kao reprezentacija s najvećim šansama da postane prvak Evrope. Na drugom mestu je Slovenija, a na trećem Grčka. Slovenija brani zlato osvojeno 2017. godine u Istanbulu u finalu upravo protiv Srbije.

Bez napadačkog kvaliteta

Košarkaška reprezentacija Holandije je selekcija skromnih mogućnosti, ali izuzetnog timskog duha. Lider tima je Vorti de Jong, kog prate Šarlon Klof i Janik Frank. Mlada zvezda tima je Keje van der Vurst de Vris (20), koji je sa 16 godina debitovao za nacionalni tim. Pored njih treba izdvojiti i dvojicu gorostasa: Džesija Edvardsa (22), koji je visok 211 cm, ima brze ruke i igra na univerzitetu Sirakjuz. Pored njega, tu je i 221 cm visoki Met Harms, član Frankfurta. Nemaju napadački kvalitet, ali umeju da igraju odbranu. Uglavnom, cela ekipa ide na skok i žele da poentiraju iz tranzicije. Selektor je Italijan Mauricio Buskalja, koji taj posao radi od 2019. godine.

Karte od 20 do 60 evra

Srbija će svoje utakmice u Pragu igrati u O2 areni. Cene ulaznica za mečeve naše reprezentacije kreću se od 20 do 60 evra. Najjeftinija mesta koštaju upravo 20 evra, dok su bolje pozicije po ceni od 30 i 45 evra. Karte koje garantuju mesta pored terena mogu se kupiti za 60 evra.

Milutinov ostao u Beogradu

Srpski košarkaši stigli su u Prag bez Nikole Milutinova. Visoki centar ostao je u Beogradu i propustiće prve dve utakmice na EP protiv Holandije i Češke zbog viroze. Lekar nacionalnog tima Dragan Radovanović je to predložio selektoru Svetislavu Pešiću, koji je prihvatio njegovu sugestiju. Dolazak Milutinova u Prag očekuje su u nedelju.

Španci razbili Bugare

Košarkaši Španije na startu EP deklasirali su Bugarsku rezultatom 114:87. Najefikasniji u sastavu Španije bili su Lorenco Braun sa 17, Vili Ernangomez sa 16, Rudi Fernandez sa 14 i Huan Ernangomez sa 13 poena. Kod Bugarske, Aleksandar Vezenkov dao je 26 poena, a pratili su ga Pavlin Ivanov sa 16 i Kavdar Kostov sa 13 koševa.

Autor: