AKTUELNO

Jasno je da bi Bogdan bio idealan za ovu ekipu.

Jedan od najboljih srpskih košarkaša Bogdan Bogdanović otvoreno je govorio o reprezentaciji za koju ne nastupa zbog povrede.

Da podsetimo, Bogdanović zbog operacije ne može da igra na Evrobasketu, ali je i dalje deo tima.

Upravo zato je direktno iz Arene pratio meč sa Grčkom i kako on kaže oduševljen je atmosferom.

– Nisam bio tu dve godine. Prošle godine nismo se kvalifikovali, ne znam da li bih i tad igrao. Nisam igrao kvalifikacije, nisam stigao. Sada NBA je malo zabavnija priča, nije taj pritisak. I onda ulazak u Arenu, taj pritisak, moranje da se pobedi. Lep je osećaj. Drugačija su osećanja. Uživanje je i u tome – rekao je Bogdanović

– Naravno, krivo mi je što nisam tu. Deo sam tima ali ne mogu da igram. To mi je najžalije. Ali šta je tu je. Navijamo svi, ubacujemo se u ulogu navijača i nadamo se da će prvo da pobede Turke pa ćemo posle razmišljati o Evropskom prvenstvu – dodao je srpski košarkaš.

Bogdanović je gledao spektakl protiv Grčke u Areni.

– Jako bitna pobeda pre svega. Žao mi je što smo izgubili, za tu Tursku makar, Vasu. To mi je krivo. Ali vrlo bitna pobeda ali mora što pre da se zaboravi jer Turci su isto nezgodna ekipa. Igraju dobro. Iz neke moje matematike to nam je najvažnija utakmica.

Kao i uvek, od košarkaške reprezentacije se očekuju samo pobede.

– Treba nastaviti sa tom energijom, s tim pritiskom koji nama odgovara. Mi kad god imamo taj pritisak na nama, nekako se probudi hemija iz njega. Sviđa mi se energija u ekipi.

“Orlovi” su zajedno tek tri nedelje, odigrali su samo nekoliko pripremnih mečeva, pa ima i nedostataka koje treba ispraviti.

– Izgubljene lopte. To je ono što sam video onako. Naš napad je neverovatan sa Jokićem koji dominira u svakom pogledu. Znamo da oni njega moraju da udvajaju i da on mnogo lako nalazi igrače. Mi ćemo ubaciti te šuteve. Oko njega su svi bolji 50 odsto. Samo moramo da popravimo odbranu u tranziciji i izgubljene lopte.

U narednom meču Srbija gostuje Turskoj u Istabnulu (nedelja, 19h) u nastavku kvalifikacija za Mundobasket.

– Turska je mlada ekipa, vole da igraju brzo. Svi šutiraju. Kao i ostale reprezentacije mnogo bolje igraju kod kuće. Biće teška utakmica. Treba i dalje da se drži taj pritisak, da ne bude dobili smo Grke i rešili smo sve. Ovo je najbitnija utakmica.

Srbija je nadigrala Grčku uprkos povredi Vasilija Micića. Nikola Jokić je dominirao, ali je imao sjajnu podršku saigrača.

– Takav je sport. Moraš da budeš spreman. Jaramaz je iskoristio tu priliku. Svaka mu čast na tome i zaslužio je na neki način. Ima dosta prostora i za ostale igrače koji su se pokazali. Stvarno imamo tim, uvek smo bili tim. Posao koji su uradili Kalina i Luča, možda se ne vidi statistički, ali su se oni maksimalno istrošili na Janisu i da pomažu, rotiraju. Mnogo je tu stvari koje se ne vide u statistici. Ali sve kreće od zajednice, od tima. Mnogo je lepo gledati našu košarku sa strane. Stvarno sam uživao, bilo je fenomenalno.

Bogdanović u vezi sa srpskim timom posebno ističe energiju ekipe.

– Postoji energija, hemija kod nas. Probudilo se nešto novo sada. Drago mi je da vidim da igramo dobru i lepu košarku. Mislim da publika uživa u onome što igramo. Taj neki ekstra pas, čitanje i tako dalje. Opet to sve kreće zbog Joke i mislim da smo favoriti za medalju. Ja se nadam da smo konačno zaslužili zlato.

Srbija će na EP igrati u grupi sa Holandijom, Češkom, Poljskom, Izraelom i Finskom.

– Videćemo jako je teško prvenstvo. Prethodno Svetsko nismo uspeli da uzmemo medalju pa se nismo ni kvalifikovali za Olimpijske igre. Mislim da ne treba mnogo da pričamo o tome. Treba da uživamo u onome što nam momci priređuju i da se nadamo najboljem.

Za Bogdanovića je favorit broj 1 aktuelni prvak Slovenija.

– Što se tiče drugih ekipa, nisam mnogo gledao. Kao i svake godine Francuzi su tu. Slovenci su broj 1 favorit po mom mišljenju. Nama su nezgodan rival i Litvanci, jaki su. Španci su isto nezgodni, imaju tim, jaki su. EP je mnogo teško. Nema loših ekipa. Stvarno je uzeti medalju. Videćemo. Svako može da iznenadi.

Autor: