AKTUELNO

Rusija je spremna da razgovara sa vladom SAD o "razmeni zatvorenika", izjavio je šef diplomatije Sergej Lavrov, dan nakon što je Britni Grajner osuđena na devet godina zatvora zbog kriumčarenja opojnih droga.

Najava ovog sporazuma došla je od američkog Državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da je oslobađanje Grajner i špijuna Pola Vilana "glavni prioriteti".

- Pokrenuću pitanje koje je za nas glavni prioritet, oslobađanje Amerikanaca Pola Vilana i Britni Grajner, koji su neopravdano zatvoreni i mora im biti dozvoljeno da se vrate kući - govorio je Blinken.

On je čak rekao da Rusija na stolu ima konkretnu ponudu, što je portparol Kremlja Dmitri Peskov ošttžro demantovao.

- Pre nekoliko nedelja smo stavili na sto značajan predlog kako bismo olakšali njihovo oslobađanje. Naše vlade su više puta i direktno komunicirale o tom predlogu - zaključio je Blinken.

Blinken je dva dana kasnije u telefonskom razgovoru sa Lavrovim tražio da Kremlj prihvati razmenu, u koju bi bio uključen trgovac oružjem Viktor But koji već deset godina robija u Americi zbog navodne nezakonite proaje oružja. Taj razgovor je prvi između šefova diplomatija dve najmoćnije zemlje sveta od početka vojne intervencije u Ukrajini.

Sergej Lavrov je podsetio na raniji dogovor predsednika Vladimira Putina i DŽozefa Bajdena da se sve u vezi sa "razmenom zatvorenika" rešava putem diplomatskih kanala.

Foto: Tanjug AP/Evgenia Novozhenina

- Spremni smo da razgovaramo o ovoj temi, ali u okviru sporazuma koji su sklopili predsednici Putin i Bajden. A ako Amerikanci odluče da opet pribegnu "javnoj diplomatiji" - to je njihova stvar, a rekao bih čak i njihov problem - poručio je Lavrov iz Kambodže.

U međuvremenu, oglasila se i Grajnerova. Ona je poslala kratku poruku po što je saznala da će narednih devet godina provesti u ruskom zatvoru:

- Volim moju porodicu.

Podsetimo, Grajnerova je uhapšena na aerodromu Šeremetjevo kad je kod nje pronađeno ulje kanabisa u kertridžima za inhalaciju. Ona je priznala da je unela drogu u Rusiju, ali da se ona nehotično našla u njenom prtljagu.

Autor: