AKTUELNO

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić govorio je na konferenciji za medije na prozivci reprezentativaca uoči početka kvalifikacija za Mundobasket.

Srbija najpre u četvrtak igra protiv Letonije, a tri dana kasnije gostuje Belgiji.

"Svi igrači su došli koje smo pozvali. Teo je u putu, dolazi, imao je zdravstveni problem u porodici, na veliko zadovoljstvo za sve nas sinoć je igrao utakmicu i dolazi. Ostali su tu, stizali su kalo su stigli, neki iz Fuenlabrade su zakasnili, jer su imali utakmicu u Malagi", rekao je Pešić.

Na preliminarnom spisku bilo je 24 igrača.

"Dobar osećaj, vrlo sam zadovoljan da je sve igrači koje smo pozvali odazvali. Oni koji igraju u Evroligi i NBA imaju druge probleme. Nisam skraćivao spisak, svi su tu, i videćemo ko može da pomogne. Imamo i par mladih igrača koje ja želim da vidim, da vide kako je u reprezentaciji, da osete kako je biti reprezentativac."

Govorio je o Letoniji.

"Nema pitanja o protivnicima, jer smo mi najbolji na svetu i nepobedivi. Igramo protiv ekipe koja se sakrila iza Litvanije. U prednosti su u odnosu na nas, jer su zajedno od juna i jula. Imaju tri igrača iz Španije, dvojica iz Italije, iz VTB lige. Tu je i Kuruc, iz Partizana, već su uigrani. Pripremamo utakmicu, vidi se da su dobro uigrana mašina. Za nas će to biti dodatan izazov, a za to se nemamo vremena, hteli mi ili ne. Trudimo se koliko god je moguće da budemo racionalni u izboru napada i odbrane i u postavljanju igrača na svoje pozicije koje imaju u klubovima. Iovako su zbunjeni, pa ne moram još ja da ih zbunjujem."

O evroligaškim igračima...

"Situacija je takva da smo u kontantu sa Efesom, sa Nedovićem, Micićem, Petruševim. Imaju svoje utakmice. Sva trojica su pokazala interesovanje da dođu da igraju utakmicu u Belgiji. Ali nezgodno je što se igra na strani. To su ograničavajući problemi, ali ćemo njih da rešavamo kada dođe vreme."

Na spisku nema Kalinića i Lučića

"Ko je lud da na njih ne računa.To su dva najbolja igrača na svojim pozicijama. Ne znam da li oni na mene računaju. Sa njima je napravljen razgovor, predstavili smo se jedan drugom. Vrlo je važno, a možda ne znate, naš selektor Piksi ima sve igrače na raspolaganju. I svi igrači koje je pozvao su došli. Pre izvesnog vremena kada su odnosi u evropskoj košarci bili takvi kao sada u fudbalu, kao i kada sam bio selektor, tada igrači koji nisu došli, a pozvali su, klubovi su bili kažnjeni. Oduzimani su bodovi, novčane kazne. Sada je sve na dobrovoljnoj bazi. Tada su morali da dođu. Komisija izvrši detaljne analize i kaže da li mogu ili ne mogu da igraju. To je sada u fudbalu, ali u košarci nije. Ingo Vajs, predednik Saveza Nemačke nagovestio da će da se ukine jedan prozor. Da bi najbolji igrači igrali za reprezentacije", zaključio je Pešić.

Autor: