AKTUELNO

Američka NBA liga u prvog novembra slavi veliki jubilej – 75 godina otkako je odigrana prva utakmica u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

Sezona 2021/22 nazvana je još i dijamantska jer NBA slavi 75 godina od osnivanja profesionalne košarkaške lige koja će u godinama ispred postati mnogo više od same košarke.

Ovo su samo neke od zanimljivosti u vezi sa tom utakmicom:

Prva utakmica u regularnoj sezoni NBA lige odigrana je između Njujork Niksa i Toronto Haskisa u petak, 1. novembra 1946. godine u „Mejpl Lif Gardensu“ u Torontu.

Niksi su pobedili Haskije sa 68-66 pred 7.090 gledalaca.

Foto: Unsplash.com

Niksi i Haskisi su odigrali jedinu utakmicu tog 1. novembra 1946. Narednog dana, sedam ostalih timova je igralo svoje prve utakmice u ligi u kojoj se takmičilo 11 timova.

Utakmica je trajala 48 minuta: četiri četvrtine od po 12 minuta – isto kao i danas. Nije bilo sata za merenje dužine trajanja napada. (Sat koji meri 24 sekunde za napad uveden je u sezoni 1954/55)

Na prvoj utakmici svaki navijač viši od centa Haskisa Džordža Nostranda (visokog 203 cm) dobio je promotivan besplatan ulaz.

(Nostrand je bio drugi strelac utakmice sa 16 poena.). Cene ulaznica, kako je objavljeno u promotivnim materijalima, kretale su se od 75 centi do 2,50 dolara.

Član ekipa Njujorka, Oskar-Osi Šektman, postigao je prvi koš u istoriji NBA lige, polaganjem lopte u koš. Kao rođeni Njujorčanin, Šektman je prethodno bio zvezda koledž košarke i doprineo je da Univerzitet Long Ajlend u Bruklinu igra na dva velika prvenstva.

Ovo je bila prva od 5.865 utakmica koje će Niksi odigrati tokom regularnih sezona (u taj broj je uključena i utakmica od 30. oktobra 2021). Oni su jedna od tri franšize koje igraju u svakoj NBA sezoni, zajedno sa Boston Seltiksima i Golden Stejt Voriorsima (koji su svoj NBA mandat započeli kao Filadelfija Voriorsi).

Foto: Unsplash.com

Ed Sadovski, koji je bio i glavni trener i igrač Toronta, postigao je najviše poena na utakmici – 18. Sadovski je bio jedan od prvih istaknutih igrača u NBA ligi: izjednačio se na četvrtom mestu po poenima zabeleženim u prvoj sezoni lige (1946-47.) i izabran je u Ol-NBA prvi tim u drugoj sezoni (1947-48.). Henk Bjazati, rođen u Italiji i odrastao u Kanadi, postao je prvi internacionalac koji je igrao u jednoj NBA utakmici svojim nastupom za Haskije. Bio je jedan od pet internacionalnih igrača koji su bili u timovima prve večeri za sezonu 1946-47. Bjazati je takođe bio bacač u bejzbol Mejdžor ligi.

Na spisku igrača Toronta bili su i dva brata, Bob i Dik Ficdžerald.

Metju „Pat“ Kenedi je bio jedan od zvaničnika u inauguracionoj utakmici. Kenedi je bio prvi sudija koji je primljen u Nejsmitovu košarkašku kuću slavnih; uveden je 1959. kao deo prve klase Kuće slavnih.

Niksi su prvu NBA sezonu završili sa 33 pobede i 27 poraza, čime su se kvalifikovali za plej-of kao treći najbolji u Istočnoj diviziji. U plej-ofu, Niksi su pobedili Klivlend Rebelse u prvom kolu pre nego što su u polufinalu izgubili od NBA šampiona za tu sezonu, Filadelfija Voriorsa.

Haskisi su prvu NBA sezonu završili sa 22 pobede i 38 poraza, i nisu se kvalifikovali za plej-of. Ovo im je bila jedina sezona u NBA ligi.