AKTUELNO

Tačnije, njegov unuk. Dudin pradeda i Teslina majka su bili rođeni brat i sestra, ali legendarni stručnjak nije želeo da to previše ističe.

Međutim, kada se za to saznalo, Ivković je morao da govori o toj temi.

"Zašto o tome nerado govorim? Mislim da je ružno i nepristojno da jednog takvog genija bilo ko po bilo kojoj osnovi svojata. Mislim da to nije u redu. Prvi put sam o tome progovorio u Grčkoj, godinama me bilo sramota da to pominjem", rekao je jednom prilikom Ivković.

Ivković je otkrio detalje o Teslinom zlatnom dukatu i pismu.

"Jednom su me namestili u neki televizijski žiri kad ulazi Dejan Tomašević sa gradonačelnikom Radojičićem i daje mi dukat. O čemu se radi? Nikola Tesla po majčinoj liniji Mandića meni zaista dođe deda. Otac moje bake Olge, dakle moj pradeda Trivun i Teslina majka Đuka su bili rođeni brat i sestra. U njegovom muzeju u Beogradu stoji pismo moje bake Olge koje šalje Tesli u Ameriku, tražeći pomoć za svog sina i mog ujaka. U njemu stoji: Dragi brate, molim te moj Milenko je isti ti i on će da studira elektrotehniku kao ti... Tražila je pomoć, bila su to teška vremena tridesetih godina prošlog veka i Tesla je vodio računa o njima“, rekao je Duda i dodao:

"Kad su se rađale moje dve sestre i moj brat, Tesla ih je darovao zlatnim dukatima, jedini ga ja nisam dobio jer sam rođen u oktobru 1943, a Tesla je umro na Božić te godine", rekao je Dušan Ivković.

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Ivković preminuo je danas u 78. godini u Beogradu.

Foto: Pixabay.com/WIKIPEDIA.ORG/ADAM CUERDEN

BIOGRAFIJA:

Dušan Ivković je rođen 1943. godine u Beogradu, a u košarku se zaljubio zahvaljujući starijem bratu Slobodanu Pivi Ivkoviću.

Celu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta gde je započeo i veliku trenersku karijeru.

Posle rada sa juniorima Radničkog je prešao u Partizan koji je vodio dve godine i osvojio prve trofeje u karijeri.

Te 1979. godine je sa Partizan osvojio triplu krunu (prvenstvo i kup Jugolasvaije kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća).

Iz Partizana 1980. godine odlazi u grčki Aris gde se takođe zadržao dve godine. Potrom sledi povratak u njegov Radnički, pa trogodišnje epizode u Šibenki i Vojvodini. U Grčku se vratio 1990. kada je preuzeo PAOK .

Autor:

#Dušan Duda Ivković