AKTUELNO

Na današnji dan pre 28 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputu Nirnberg - Minhen poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški Mocart" tragično nastradao na vrhuncu slave, u 29. godini, kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gde je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP.

Kamion iz suprotnog smera naleteo na „golf” kojim je upravljala njegova devojka nemačka manekenka Klara Šalanci.

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope).

Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, pre nego što je otišao u najjaču ligu sveta, prvo Portland, a kasnije Nju Džersi, gde je potpuno promenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Foto: Printscreen YouTube, Wikipedia.org

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gde je osvojio bronzu. Isto odličje i MVP priznanje osvojio je na SP u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP-ija i najboljeg strelca.

Po raspadu SFRJ predvodio Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim"„Drim timom”.

Autor:

#Dražen Petrović

#godišnjica smrti