AKTUELNO

Nismo se pošteno ni oprostili od prethodne sezone u najjačoj košarkaškoj ligi sveta i famoznog "balona" u Orlandu, a već na vrata kuca nova, koja počinje u noći između utorka i srede utakmicom u kojoj se sastaju Golden stejt i Bruklin (1.00).

Ko su favoriti za prsten, a ko "fenjeraši", i šta može da se očekuje od srpskih igrača u ovoj sezoni?

Svi pogledi će u našoj košarkaškoj javnosti biti, pre svega, uprti u Nikolu Jokića i Denver Nagetse, sa nadom da mogu u najmanju ruku da ponove rezultate iz prošle takmičarske godine, u kojoj su stigli do finala Zapadne konferencije. Na prvi pogled, čini se da ekipa iz Kolorada poseduje identičnu "širinu" i "dubinu" rostera. Iz tima su otišli Džeremi Grent, Mejson Plamli i Tori Krejg, ali su dovedeni Džamajkl Grin i Fakundo Kampaco iz Real Madrida, koji bi mogao da bude interesantan spoj sa momkom iz Sombora.

Od ekipa koje će se boriti za tron, trebalo bi izdvojiti aktuelne šampione LA Lejkerse, kao i gradskog rivala Kliperse. Biće zanimljivo videti Golden stejt sa oporavljenim Stefom Karijem, kao i Bruklin Netse, čiji ubitačni tandem Durent-Irving može da napravi velike stvari u sezoni pred nama.

Ozbiljno bi trebalo shvatiti i Hjuston, koji je doveo Džona Vola i Demarkusa Kazinsa, franšize poput Bostona i Toronta su uvek u borbi za najviši plasman, dok je Milvoki potpisivanjem najvećeg ugovora u istoriji takmičenja sa Janisom Adetokunbom, vredan 228 miliona dolara za pet godina, stavio svima do znanja da očekuju prsten na ruci. Intrigantno će biti videti dokle može Luka Dončić sa Dalasom ove sezone.

Od onih sa na papiru najslabijim sastavima ističu se Klivlend, Čikago, Njujork, Minesota, Orlando...

Situacija je takva da će se utakmice i dalje igrati bez prisustva navijača, kao i da će testiranje igrača biti učestalo. To, međutim, sigurno neće umanjiti dobru košarku i takmičarski duh.

SRPSKA ŠESTORKA

ŠTO se tiče srpskih snaga, i ovoga puta će ih biti šestorica. Pored već navedenog Jokića, svoje mesto preko Bare zadržala su ili našla još petorica. Boban Marjanović (Dalas) i Nemanja Bjelica (Sakramento) ostali su u istim ekipama, od Alena Smailagića se očekuje da napravi korak napred u svojoj drugoj sezoni u Golden stejtu, dok će svoj debi na NBA nebu imati Aleksej Pokuševski u dresu Oklahome, koja ga je izabrala kao 17. pika na ovogodišnjem draftu.

Ipak, najveći napredak se priželjkuje Bogdanu Bogdanoviću, koji je posle tri godine dres Kingsa zamenio Atlantinim, gde će, po svemu sudeći, imati bitnu ulogu, što četvorogodišnji ugovor od 72 miliona dolara i dokazuje.

#Nikola Jokić