AKTUELNO

Cela Srbija ovih dana se digla na noge kako bi se hitno skupio novac za lečenje osmomesečnog Olivera Pal Gajodija, a cela Srbija je onda i ostala zatečena onime što je tim povodom uradio Bogdan Bogdanović.

Naš košarkaški reprezentativac je, iako veoma daleko, u Sjedinjenim Američkim Državama gde 22. decembra počinje novu NBA avanturu, sada u dresu Atlanta Houksa, pomno pratio ozbiljnu situaciju u vezi sa ovim mališanom, a rešio je da se uključi u humanitarnu akciju koju je organizovala ekipa filma i serije "Južni vetar".

Oni su na aukciju stavili sada već kultnu "Ladu" koju je Bogdan Diklić vozio u tom ostvarenju, kola "u kojima je odrastao Maraš" (glavni lik, tumači ga Miš Biković), ali verovatno ni sami nisu mogli da sanjaju da će Bogdan Bogdanović svojom ponudom višestruko nadmašiti početnu cenu od 500 evra - licitirao je 10.000 američkih dolara u ovu, humanitarnu svrhu!

"Lada se lansirala! Naš košarkaški as Bogdan Bogdanović trenutno je dao najvišu ponudu za legendarni auto iz najgledanijeg srpskog filma (10.000 dolara). Pozivamo sve da slede Bogdanov primer i budu prvaci u dobrim delima. Jednostavno je: pošaljite 848 na 3030 i doprinestite Oliverovoj životnoj utakmici!", poručuju producenti filma, čija licitacija traje do petka, 18. decembra u ponoć, pa se možda dogodi da neko i nadmaši Bogijevu ponudu.

No, desi li se da neko da više novca ili ne, Bogdanović je ovim potezom pokazao ono staro ovdašnje pravilo da se šampion ne postaje samo na terenu, već i ponašanjem van njega, a njegov potez samo je jedan u nizu onih divnih koji čine naši sportisti, kao nedavno tokom humanitarnog koncerta Marije Šerifović kada su fudbaleri reprezentacije Srbije davali milione dinara za lečenje Mine Matić.

Podsetimo, Oliver Pal Gajodi ima samo osam meseci i bori se sa smrtonosnom spinalnom mišićnom atrofijom tipa 1 (SMA 1), a jedino što može da mu pomogne da nastavi bezbrižno detinjstvo je genetska terapija i lek zolgensma, koji košta čak dva miliona evra.

SMA 1 je Oliveru dijagnostikovana kada je imao svega mesec dana. Bolest se inače manifestuje na početku atrofijom mišića, a zatim se polako gube životne funkcije, varenje, gutanje, disanje. Oliver trenutno ima ugrađenu sondu za hranjenje i na respiratoru je.

Oliveru možete pomoći i slanjem humanitarne SMS poruke sa sadržinom 848 na broj 3030.

Porodica malog Olivera apeluje na sve građane, kompanije i institucije da se uključe u akciju i tako pomognu da se ogromna svota od dva miliona evra sakupi što pre.

#Automobil

#Bogdan Bogdanović

#Humanitarna akcija