AKTUELNO

Košarkaški klub Crvena zvezda oprostio se od svog osnivača i nekadašnjeg igrača Bore Stankovića, navodeći da je njegov odlazak veliki gubitak za košarku.

Dugogodišnji funkcioner FIBA i legendarni košarkaš Bora Stanković preminuo je danas u Beogradu u 95. godini.

"Odlaskom Borislava Stankovića, jednog od osnivača našeg Sportskog društva i košarkaškog kluba, Crvena zvezda, svetska, evropska i srpska košarka doživeli su enadoknadiv gubitak", navodi se saopštenju kluba sa Malog Kalemegdana.

"Opus i zaostavština legendarnog čika Bore srpskoj, evropskoj i svetskoj košarci je ogroman: Stanković je bio jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena zvezda, kao i OKK Beograda, reprezentativac Jugoslavije, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član Međunarodnog olimpijskog komiteta, i čovek koji je postigao prvi koš u istoriji svetskih prvenstava. Takođe, dok je kao prvi čovek FIBA vodio tu organizaciju, zalagao se i izborio za neke od revolucinoarnih promena u svetskoj košarci koje važe i danas", stoji u saopštenju.

"Bora Stanković je u martu 1945. godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa Popovićem, Gecom, Kalemberom i ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu i na ovim prostorima. Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Kalamber, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od temelja naše košarke Nebojša Popović. Nastupao je za KK Partizan, jedan je od osnivača OKK Beograda još jednog legendarnog srpskog kluba, sa kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije", ističe se.

Crveno-beli podsećaju i na to da je bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966), a od 1969. godine stalno je bio angažovan u svetskoj košarkaškoj federaciji FIBA.

Od 1976. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara FIBA i do odlaska 2002. godine ova organizacija doživela je brojne promene.

Borislav Stanković je rođen 9.jula 1924.godine u Bihaću, preminuo je u svom domu u Beogradu, koji je bio njegova stalna adresa od 1945. godine.

#Bora Stanković

#KK Crvena zvezda

'