AKTUELNO

Ameriku trese veliki skandal mesec dana po tragičnoj smrti košarkaške legende Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane, još dva detata i pet odraslih osoba u padu helikoptera u okrugu Los Anđeles.

Kako je preneo "Los Anđeles Tajms", prvi policajci koji su stigli na lice mesta - privatno su, mobilnim telefonima, fotografisali telo poginulog Brajanta, a onda, kada su napustili mesto tragedije, pokazivali to kako kolegama, tako i van stanice policije, u jednom kafiću.

"TMZ", američki portal koji je prvi i objavio vest o ovoj nesreći, došao je do potvrde ove informacije, ali i do saznanja da je lokalna policija isprva probala da zataška ovaj skandal.

Foto: Tanjug AP/Reinhold Matay

"Pripadnici policije su nam rekli... da je u danima koji su usledili posle pada helikoptera, uprava njihovog odljenja postala svesna da su neki niži pripadnici naše stanice fotografisali mesto udesa i posmrtne ostatke nastradalih, te da su te fotografije potom pokazivali ljudima u policiji, ali i van nje. 'Rekli su nam da je poruka o tome preneta višim instancama, a da je 'odozgo' došla naredba koja je glasila 'ako ste fotografisali Kobija, javite se i obrišite te fotografije. Uradite li to, nećete biti kažnjeni'. To je bila direktiva koju smo dobili od strane naših komandira'', prenosi TMZ.

Izvori pomenutog američkog medija navode da je čitav slučaj najpre pokušan da bude zataškan, ali da je informacija ipak procurela do "Los Anđeles Tajmsa", posle čega je morala da bude pokrenuta i zvanična, interna istraga.

Foto: Printscreen YouTube/ NTSBgov

"Saznali smo da je tom prilikom otkriveno da su neki zamenici šerifa fotografisali (mrtvog Kobija Brajanta)... a da je jedan od početnika čak i otišao u kafić i pomislio da bi mogao da impresionira jednu devojku i povede je sa sobom tako što će joj pokazati fotografiju. Naš izvor je rekao da je barmen čuo sve to i bio toliko iritiran, da je pozvao kancelariju šerifa i uložio zvaničnu žalbu. Ipak, tamo se pokušalo sa zataškavanjem, sve dok ova afera nije izbila u javnost", navodi se na ovom portalu.

Pred sam početak ovog vikenda, nadležna policijska stanica u okrugu Los Anđeles je objavila saopštenje da je tamošnji šerif Aleks Viljanueva "veoma uznemiren na samu pomisao da su njegovi zamenici uradili nešto tako bezosećajno". Tome se dodaje da će biti sprovedena detaljna istraga, kojoj će "prioritet biti zaštita dostojanstva i privatnosti žrtava i njihovih familija".

#Kobi Brajant

#Košarkaš

#Sport

'