AKTUELNO

Godine prolaze, a sećanje na Harisa Brkića ne bledi.

Na današnji dan, pre tačno 19 godina, ovaj svet je prerano napustio Haris Brkić, nekadašnji kapiten Partizana i košarkaš Budućnosti, čačanskog Borca i Bosne.

Brkić je preminuo od posledica ranjavanja hicima iz pištolja, na parkingu ispod hale Pionir 12. decembra 2000. godine.

Motiv atentata nije otkriven

Do danas nije razjašnjeno ko je ubio Harisa kada je imao svega 26 godina, i koji je uopšte bio povod za ovaj bezumni čin.

Nepoznati napadač je 12. decembra 2000. pucao u Harisa Brkića na parkingu ispred beogradske dvorane "Pionir".

Brkić je ustreljen oko 21 sat sa dva hica iz malokalibarskog pištolja u glavu. Jedan metak je pogodio nesrećnog košarkaša u predelu jagodične kosti, a drugi ispod oka. Počinilac zločina pobegao je u nepoznatom pravcu.

Slučajni prolaznik zatekao je nepomično Brkićevo telo pored njegovog automobila i obavestio ljude iz Partizana koji su još bili u dvorani. Brkić je prevezen u Urgentni centar, a potom je i operisan na neurohirurgiji. Posle operacije bio je u komi sve do jutra 15. decembra 2000, kada je njegovo srce prestalo da kuca.

U znak sećanja na Harisa Brkića, klubovi za koje je nastupao, Bosna, Borac, Partizan i Budućnost svakog leta organizuju Memorijalni turnir.

Upisan je kao 10. igrač na večnoj listi po broju odigranih utakmica

U istoriji KK Partizan upisan je kao deseti igrač na večnoj listi po broju odigranih utakmica (290), a osmi na listi strelaca sa 3.709 postignutih poena. Na listi najboljih strelaca crno-belih u evropskim kupovima, Brkić zauzima peto mesto sa 951 poenom.

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi sa 10 godina, kada je počeo sa treninzima u KK Bosna. Sa svega sedamnaest godina, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka. U redovima čačanskog tima, Brkić je odigrao svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji, nakon čega je ubrzo usledio povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule šampiona države i tri nacionalna kupa. U sezoni 1997/98, Haris je bio kapiten tima koji se plasirao na Fajnal for u Barseloni. U sezoni 1999/00, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost, tim u kojem je započeo i sezonu 2000/01.

Posle nekoliko nedelja, Haris se iz Podgorice vratio u svoj Partizan, a kobnog 12. decembra 2000. godine je na parkingu ispred nekadašnje dvorane Pionir napadnut vatrenim oružjem. Tri dana kasnije, podlegao je povredama.

#Haris Brkić

#Košarkaš

#Ubistvo

'