AKTUELNO

Legendarni fudbaler Crvene zvezde Dejan Savićević izjavio je u Beču da je njegov nekadašnji klub plasmanom u Ligu šampiona napravio podvig i da se nada da će Zvezda u narednim godinama biti, ako ne učesnik Lige šampiona, onda bar stalni učesnik Lige Evrope.

Savićević, koji je u sredu uveče u Beču učestvovao na prezentaciji Crne Gore u organizaciji mreže za razvoj biznisa u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN) i bečkog dnevnika "Prese", ukazao je da je teško da klubovi iz regiona pariraju velikim evropskim klubovima, kao u vreme kada je on igrao za Crvenu zvezdu, koja je osvojila trofej Kupa šampiona 1991. godine, a zatim i titulu klupskog svetskog prvaka.

Tada je, podseća Savićević, postojala velika četvorka jugoslovenskog fudbala, koja, kaže, postoji i danas, ali je napravljen veliki jaz između bogatih klubova i klubova sa istoka Evrope.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

- Zvezda je sada, posle dugo godina, napravila sportski podvig plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona i napravila zadovoljavajuće rezultate, tako da se nadam da će u narednom periodu uspeti da bude, ako ne Lige šampiona, onda bar stalni učesnik Lige Evrope - rekao je predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore Tanjugu.

On je, povodom učestalog nasilja na i oko stadiona na međudržavnim, klupskim ili susretima reprezentacija u svim sportovima, ukazao da na našim prostorima nismo došli to tog nivoa sportske kulture, koji postoji na zapadu, da cele porodice dolaze na stadione i uživaju u fudbalu.

- To je kompleksno pitanje, koje je, nažalost, teško rešiti na našim prostorima - kaže Savićević i dodaje da se Fudbalski savez Crne Gore trudi da različitim akcijama privoli da roditelji sa decom dolaze na stadione, pogotovo na velike utakmice, i utakmice reprezentacije.

On je kazao da u fudbalu manje-više nema problema, ali da se, na nekim međudržavnim utakmicama u nekim drugim sportovima, vidi da još nismo došli na taj stepen sportske kulture da bi cele familije dolazile na stadione, kao što je slučaj u Nemačkoj, SAD, pa i Velikoj Britaniji, gde su se, kaže, mnoge stvari promenile u odnosi na pre nekoliko decenija.

- To je na našim prostorima vrlo retka slika - rekao je Savićević.

Predstojeći meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. u kojem će Crna Gora u Podgorici dočekati selekciju tzv. Kosova je utakmica kao i svaka druga, izjavio je predsednik FS Crne Gore.

- Očekujem da se svi ponašaju kao i na svaku drugu himnu, nema tu specijalnog ponašanja, to je utakmica kao i svaka druga - rekao je Savićević na spekulacije kako bi se mogli ponašati tokom intoniranja himne Kosova reprezentativci Crne Gore poreklom iz Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Dodao je da će i on, kao predsednik Saveza i selektor Ljubiša Tumbaković truditi da ta utakmica nema nikakav specijalni značaj u odnosu na druge..

- Odigraćemo kako najbolje umemo, da probamo da osvojimo tri boda i zadržimo šanse za drugo mesto u grupi.

„Genije” je naveo da će najteže će biti upravo igračima i stručnom štabu da pripremi utakmicu i motiviše igrače. Meč se igra 7. juna u Podgorici pred praznim tribinama, jer je Disciplinska komisija UEFA kaznila Fudbalski savez Crne Gore jednom utakmicom igranja bez prisustva navijača, zbog incidenata na kvalifikacionom meču sa Engleskom.

Savićević smatra da je kazna previsoka i da je nisu zaslužili jer Crna Gora, ističe, nije rasistička država.

- Ali, desilo se da jedna grupica od sedam-osam ljudi uradi ono što nisu smeli da urade i mi smo dobili drastičnu kaznu koju nismo zaslužili i koju ćemo verovatno morati da odradimo protiv Kosova. Napisali smo žalbu, ali nisam siguran da će nam ona biti usvojena - rekao je Savićević.

U tom smislu, naveo je da će utakmica biti teška sa sportskog aspekta, a da će na organizacionom planu biti manje posla, nego da se utakmica igra pred publikom.

- Lično, žao mi je što igrači neće imati podršku na toj utakmici, ali tako se desilo i to moramo da prihvatimo - rekao je Savićević.

#Dejan Savićević

'