AKTUELNO

U prethodnih sedam dana u Srbiji je na korona virus testirano nešto više od 20.000 ljudi, od čega je petina pozitivna na virus. Sličan trend zabeležen je i nedelju dana ranije.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut Verica Jovanović ističe da je sigurno prisutan i veći broj pozitivnih lica, ali da ove brojke nisu zabrinjavajuće.

- Možemo da uzmemo kao pretpostavku, koja je prilično tačna, da je sigurno prisutan i veći broj pozitivnih lica, s obzirom da se sve osobe ne testiraju. Svi ovi brojevi nisu zabrinjavajući, oni samo pokazuju da ukoliko postoje pozitivne osobe na SARS-CoV-2, da treba da primenjuju sve one mere koje su i do sada bile aktuelne, treba se izolovati, izdvojiti se od ostalih članova porodice, ne odlaziti na posao sedam dana i najčešće ovakve infekcije prolaze bez nekih teških i komplikovanih kliničkih manifestacija - kaže dr Jovanović.

Simptomi korona virusa

U ovom naletu korona virusa simptomi su blaži i najčešće nema potrebe za terapijom.

- Obično su to curenje nosa, blaga povišena temperatura, veoma često čak i nema povišene temperature, ali ukoliko se javi malo jače izraženi simptomi respiratorne infekcije, onda svakako treba primeniti sve ono što naši lekari propisuju. Najčešće je to terapija bez antibiotika i za sedam dana prolazi spontano - objašnjava dr Verica Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodatni oprez kod svih lica sa hroničnim oboljenjima.

- Ako se radi o pacijentima naročito sa malignim bolestima, dakle onkološkim pacijentima, ako se radi o dijabetičarima, ako se radi o osobama sa hroničnom insuficijencijom bubrega, osobama na dijalizi i nekim drugim stanjima imuno deficijencije, jako je važno obratiti pažnju na zdravstveno stanje i tu se upravo može očekivati pojavljivanje infekcije. Zato u ovakvim stanjima mi preporučujemo da se osobe koje se nisu vakcinisale u poslednje tri meseca protiv Covid-a da to učine, a sada naročito preporučujemo vakcinaciju protiv gripa jer upravo se tokom ovog meseca i u narednom periodu mogu se sresti i SARS-CoV-2 ili Covid i virus gripa - kaže dr Jovanović.

Posete u bolnici

Dr Jovanović ističe da se u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom primenjuju mere, koje podrazumevaju obavezno nošenje zaštitnih maski, na pojedinim klinikama su zabranjene i posete.

- Kada je u pitanju organizacija poseta bolnicama, odnosno pacijentima koji se bolnički leče, svaka zdravstvena ustanova, svaka bolnica ima obavezu, ima pravo da odluči o tome da li će u svojoj ustanovi uvesti zabranu poseta, koja je svakako privremena i do kada će naravno ta zabrana poseta trajati. Još uvek nema potvrđenog virusa gripa u cirkulaciji u našoj populaciji. Korona je prisutna, ali ona će biti prisutna nadalje sve vreme. Jako je važno da poznajemo ove mere i ukoliko dođe naravno do težih kliničkih manifestacija, obavezno se javiti lekaru - rekla je dr Jovanović.