AKTUELNO

Da li se korona vratila? Ili nikada nije ni odlazila i samo se pojavio novi soj? Osim ovog, početkom jeseni postavlja se još jedno pitanje, a to je da li smo spremni za paralelnu borbu protiv korone i sezonskog gripa.

Srbija i dalje beleži rast broja zaraženih korona virusom i to je prvi pokazatelj da ne treba da se opuštamo. U prilog tome ide i činjenica da se već govori o dvovalentnoj vakcini za novi soj korona virusa koji se testira u SAD.

Prof. dr Eleonora Gvozdenović, specijalista infektologije, govorila je o koroni i njenim novim sojevima.

- Tek kada se čovek oporavi možemo reći bolovao je od nečega. Međutim, još uvek nisu otvorene ambulante za koronu i postoji taj problem među ljudima da ih jednostavno upućuju da kupuju reagense u apoteci i da se samI testiraju. Oni su vrlo pouzdani ako se dobro uzme materijal. Ali vi ne znate ako prvi put to radite da taj materijal mora da se uzme malo grublje nego što bi vi sebi to uzeli. Vi bi bilo nežni prema sebi, dok bi profesionalci bili malo grublji - rekla je Gvozdenović.

Gvozdenović je potom otkrila da li su nove varijante virusa nužno i slabije ako govorimo o simptomima.

- Novi sojevi korone nisu nužno i slabiji. Tako se desilo sa nekim epidemijama gripa da su kasnije bili slabiji i tome se nadamo. Međutim i ti slabiji sojevi gripa su izazivali zapaljenja pluća i dovodili su do srtnog ishoda kod osoba koje su bile bolesni od nekih hroničnih bolesti srca i pluća. Onda kada se desi da se grip nakalemi na to, to je dovodilo i do smrtnih ishoda - istakla je.

Autor: