AKTUELNO

Raste broj zaraženih korona virusom, u bolnicama su ponovo zabranjene posete i obavezno nošenje maski. Oko 20 odsto testiranih je pozitivno, ali stručnjaci kažu da nema razloga za strah. Poručuju i da se na kovid moramo navići, kao na grip. Ističu značaj imunizacije, kao i da su sve vakcine dostupne.

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dr Vesna Mioljević kaže da je SZO u maju izdala saopštenje da bolest kovid 19 više nije bolest od globalnog i javno zdravstvenog značaja za čovečanstvo, ali da ćemo imati pojavu novih podvarijanti.

“Naglasila je da ćemo povremeno imati pojavu novih podvarijanti ili varijanti, povećan broj obolelih, inficiranih, onih koji moraju da se hospitalizuju, možda čak i da budu lečeni na odeljenju intenzivne nege, na mehaničkoj ventilaciji. I mi se sada upravo nalazimo u prvom tom talasu od tog maja meseca kada je SZO proglasila jedan, da kažemo, blaži tok ove bolesti“, navodi doktorka Mioljević.

Napominje da u ovom momentu nema razloga za veću zabrinutost.

“Naravno, to neće nikada biti kao što je bilo 2020. ili 2019. Ali, to je jedan znak i signal za nas zdravstvene radnike, za naš zdravstveni sistem, da moramo da obratimo pažnju i da svakako ne možemo da ne odreagujemo na ovakve brojke“, dodaje Mioljevićeva.

Ovo je signal da moramo da reagujemo

Ukazuje da je između 19 i 20 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih, kao i da je to povećanje u odnosu na prethodne nedelje.

“Ovo što se sada dešava svakako je signal nama lekarima i zdravstvenom sistemu da moramo da reagujemo, da upozoravamo građane. A svakako niko ne može predvideti šta će se dešavati u narednom periodu. Ali, naglašavam da imamo i vakcine i lekove. Tako da, ja sam optimista i nisam previše zabrinuta u ovom trenutku“, poručuje Mioljevićeva.

Foto: Pixabay.com

Podseća da je Radna grupa Ministarstva zdravlja formirana u martu.

“Sastavljena je od timova infektologa, epidemiologa, pulmologa iz naših najvećih kliničkih centara Novog Sada, Niša, Kragujevca, Beograda i predstavnika Republičkog zavoda za javno zdravlje 'Batut'. Mi se sastajemo u skladu sa epidemiološkom situacijom. Sastali smo se prošle nedelje, doneli smo mere i ostavili smo komisijama za bolničke infekcije da odrede da li će se shodno lokalno epidemiološkoj situaciji posete zabraniti i to sve ide u tom pravdu“, kaže Mioljevićeva.

Pored toga, napominje, doneli su meru obaveznog nošenja maski za zdravstvene radnike.

Omikron podvarijante nisu davale teže kliničke slike

Načelnica Intenzivne nege Dečje klinike u Tiršovoj dr Snežana Rsovac navodi da niko od dece u toj zdravstvenoj ustanovi nema teške oblike bolesti.

"Mi smo imali samo u onom delta naletu malo teže forme bolesti kod dece. Ove omikron i sve ove podvarijante omikrona nisu davale težu kliničku sliku, ali hospitalizujemo decu u našoj ustanovi koja imaju komorbiditete. Dakle, oni mogu imati pri prijemu i kovid pridružen, zato imamo i dalje izolacije“, navodi doktorka Rsovac.

Na pitanje strahuje li da može u nekoj perspektivi da bude kao što je bilo, doktorka Rsovac kaže da ne strahuje.

“Ove mutacije daju mogućnost da lakše prođe taj virus kroz našu populaciju, ali samim tim mislim da to i onemogućava da ima teži oblik bolesti, zato što će prosto prokuženost biti veća i negde će se stvarati taj kratkotrajni imunitet prema određenim podvarijantama, ali to u nekom pravcu ide zajedno sa vakcinacijom za odrasle, za decu je preporuka posle 12. godine da mogu da dobiju“, navodi doktorka Rsovac.

Pacijenti koji se leče od malignih bolesti moraju biti posebno oprezni

Rukovodilac Klinike za pulmološku onkologiju u Sremskoj Kamenici dr Goran Stojanović ističe da na Institutu za plućne bolesti Vojvodine imaju i pacijenta koji je u jedinici intenzivne nege, kao i da je desetak pacijenata koji su pozitivni sa upalom pluća.

“Ono što moramo da vodimo računa su pacijenti koji su vulnerabilni i osetljivi, to su pacijenti koji se leče od malignih bolesti, tako da je kod nas doneta odluka, osim zabrane posete i obaveznog nošenje maske, da svi pacijenti koji treba da se leče na torakalnoj onkologiji, da je obavezno i testiranje, da bi uopšte ušli na kliniku“, ističe doktor Stojanović.

Ukazuje da pacijent koji je u jedinici intenzivne nege ima i neke pridružene bolesti.

"Nema za sada teških oblika, ali moramo da vodimo računa i da se ipak pripazimo", dodaje Stojanović.

Govoreći o tome ima straha da će biti kao što je bilo, doktor kaže da su odvojili torakalnu onkologiju, jer kako kaže ne sme virus da uđe u torakalnu onkologiju, tako da nema straha za sada.

Stevanović: Ne volim više da pričam o kovidu, jer ne volim da se sećam kovida
Načelnik Klinike za anesteziju KBC "Dragiša Mišović" prof. Predrag Stevanović kaže da i on, kao i prosečan čovek, ne voli više da priča o kovidu, jer ne voli da se seća kovida.

“Ali mislim da država, državne organizacije, ministarstvo, radne grupe, ustanove imaju obavezu upravo zbog toga da prate tu situaciju i da na vreme obaveštavaju narod. Mi smo sada u jednoj fazi posle katastrofe koja nosi razne aspekte i dovoljno je da samo pratite te smernice koje upućuje SZO“, kaže doktor Stevanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kovid ostaje i uvek će biti tu, treba se na njega naviknuti kao na grip.

"Dužnost ovih institucija jeste upravo to da objasne ljudima da ovo je nešto na šta se moramo naviknuti, na čije se prisustvo moramo naviknuti kao na prisutni grip, ali da ima razlike. Kovid nema talase kao što ima grip, ali kovid ima teških pacijenata kojih ima možda nekada u nekim talasima i više pacijenata nego što grip donese. I mi smo toga svesni i danas“, navodi doktor Stevanović.

Značaj vakcinacije

Doktor Goran Stojanović ističe da je važno da se protiv bolesti za koje postoje vakcine vakcinišemo.

“Mislim da o tome ne treba uopšte da polemišemo da li je vakcina najveće otkriće, jer je reducirala teške bolesti. Osim vakcine protiv kovida koja trenutno postoji u zemlji, bivalentna vakcina protiv kovida, takođe protiv gripa stiže četvorovalentna i trovalentna 'Torlakova' i pneumnokokna vakcina koja se daje jednom u životu, polisaharidne na pet godina. Znači, to su vakcine koje stvarno pomažu i koje treba da se sprovode", dodaje doktor Stojanović.

Ističe da je za pacijente koji su onkološki, koji su veoma osetljivi i imunokompromitovani, vakcinacija preporuka.

“Da kažemo sada obavezno. Takođe, vakcinacija zdravstvenih radnika protiv gripa koja je takođe zakonska obaveza kada je sezona i preporuka je svih lekara“, dodaje doktor Stojanović.

Ističe da sve vakcine imamo dostupne u zemlji.

Više obolele dece od velikog kašlja

Doktorka Rsovac kaže da je petoro dece imalo veliki kašalj u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

"Ne treba da polemišemo o tim kampanjama koje ne podržavaju ili se protive vakcinaciji. Nažalost, to traje već dugo i sada se, naravno, nalazimo u tom uzimanju danka. Zašto? Zato što u nekim krugovima se odlažu vakcine, ne pridržava se kalendara vakcinacije i to sve nosi sa sobom mogućnost da bolest koja bi trebalo da bude pod kontrolom i izvori su isključivo ljudi, ne bude pod kontrolom i onda se prenosi na odrasle i stvara se začarani krug, deca, odrasli i obolevaju", objašnjava doktorka.

Ukazuje da je oboljevanje od velikog kašlja sada veće nego pre pet godina kada je to bilo sporadično.

"Prosto zato što se kalendar vakcinacije ne poštuje na pravilan način. Treba dati u pravilnom periodu, u tom uzrastu, tu vakcinaciju koja će stvoriti imunitet i onemogućiti širenje ne samo u dečjoj populaciji nego i prema odraslima", navodi doktorka.

Veliki kašalj može da bude smrtonosan, dodaje, i kaže da smo imali smrtni ishod odojčeta pre četiri godine.

"To je dete koje je umrlo zato što je imalo veliki porast leukocita. To je tipična slika teške forme u odojčkom uzrastu sa leukocitozom koja je napravila zastoj na plućima i otkazivanje rada pluća", navodi doktorka.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna i prima se od drugog meseca u tri doze, pa onda revakcinacija u prvom razredu, pa u osmom razredu.

"I to sve pokriva upravo taj period kada je razboljevanje, pogotovo kod odojčadi i male dece, praćeno ne klasičnim samo tim magarećim kašljanjem, već prestankom disanja", poručuje doktorka Rsovac.