AKTUELNO

Kraken, novi soj virusa korona, potvrđen je u Hrvatskoj u 12 slučajeva, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Iz Zavoda su istakli da su mere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim grupama je savetovano da izbegavaju velika okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima.

Epidemiolog Dijana Majer rekla je da je za sada reč o blažoj kliničkoj slici nego kod omikrona, prenose hrvatski mediji.

Direktor Zavoda Krunoslav Capak rekao je ranije da je u Hrvatskoj verovatno već prisutna varijanta kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

- Kerber i kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Za sad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest - ukazao je na to Capak još 12. januara.

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dva različita omikrona. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je da postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj obolelih od kovida u Evropi.

U SAD se ova varijanta ubrzano širi, pa je tako u nekoliko sedmica prešao s četiri odsto sekvencionisanih slučajeva na 40, a brojni stručnjaci izrazili su zabrinutost.

Autor: