AKTUELNO

Umesto odavno već zaboravljenog kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić obrazovala je Radnu grupu za postupanje u uslovima pandemije kovida 19, čiji je predsednik doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije, piše Kurir.

Grupa ima još 12 članova i sekretara, a počela je s radom danom donošenja rešenja o njenom formiranju 11. januara.

Zadataka radne grupe je, kako je navedeno u dokumentu, da predlaže postupanje s kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite, što podrazumeva procedure njihovog kretanja kroz sva tri nivoa, ali i predloge za organizovanje stacionarnog lečenja na sekundarnom. Takođe, radna grupa ima zadatak i da razmotri opravdanost postojanja kovid bolnica kao potrebnih zdravstvenih ustanova, što se poklapa i sa najavom ministarke da će kovid bolnice najverovatnije biti pretvorene u bolnice za palijativnu negu. U nadležnosti grupe su i predlozi za sprovođenje preventivnih mera shodno epidemiološkoj situaciji.

Tako je bavljenje epidemijom kovida 19 u Srbiji, koja je daleko od one u 2020. i 2021, umesto kriznog štaba na najvišem nivou svedena na radnu grupu u kojoj su predstavnici sva četiri univerzitetska klinička centra u Srbiji, a među njima i doktorka koja je od starta vodi kovid bolnicu u Batajnici, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kao i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

ZADACI RADNE GRUPE SU DA:

- daje predloge o postupanju a kovid pozitivnim pacijentima na svim nivoima zdravstvene zaštite (primarna, sekundarna i tercijarna) - daje predloge procedura za kretanje kovid pozitivnih pacijenata od ustanova na primarnom nivou zdravstvene zaštite kao višim nivoima zdravstvene zaštite radi obavljanja dijagnostičkih procedura i/ili potrebe za stacionarnim lečenjem i obrnuto - daje predloge mera za organizovanje stacionarnog lečenja kovid pozitivnih pacijenata u zdravstvenim ustanovama na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite - razmotri opravdanost postojanja kovid bolnica kao potrebnih zdravstvenih ustanova, odnosno organizacionih jedinica zdravstvenih ustanova - daje predloge za sprovođenje preventivnih mera shodno epidemiološkoj situaciji i drugih mera na osnovu medicinskih indikacija

Krizni štab je, podsetimo, obrazovan 2020. za mandata prethodne vlade, odlukom iste te vlade. Na njegovom čelu bila je premijerka Ana Brnabić, a članovi su bili i osam ministara, kao i drugi funkcioneri, ali i stručnjaci, među kojima i oni poznati koji su bili u penziji ili pred penzijom, počev od dr Predraga Kona, prof. dr Mijomira Pelemiša...

Prestankom mandata prethodnoj vladi, prestao je i zvanično da postoji krizni štab, koji se i inače dugo pre toga nije sastajao, a i nije ni funkcionisao na relaciji medicinski - politički deo. U novoj vladi je ministarka zdravlja svojim potpisom i odlukom obrazovala radnu grupu.

Korona u brojkama, prema podacima sa sajta covid19.rs za juče su 283 hospitalizovana pacijenta od kojih 14 na respiratoru. Za dan je bilo 955 novih slučajeva i 13 preminulih.

RADNA GRUPA

1. doc. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije, predsednik 2. doc dr. Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" 3. prof. dr Tatjana Adžić Vukičević, Klinika za pulmologiju UKC Srbije 4. doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS 5. prim. dr sci. med. Vesna Mioljević, direktorka Službe za bolničku epidemiologiju i higijenu ishrane, UKCS 6. dr Ana Jovićević, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije 7. prim. dr sci. med. dr Snežana Jovanović, rukovodilac Službe za medicinsku mikrobiologiju, UKCS 8. prof. dr Tomislav Preveden, upravnik Klinike za infektivne bolesti UKC Vojvodine 9. dr Sandra Mićunović Popović, specijalista epidemiologije, UKC Vojvodine 10. prof. dr Miodrag Vrbić, rukovodilac Klinike za infektologiju UKC Niš 11. dr Nikola Milenković, specijalista epidemiologije, UKC Niš 12. dr Ružica Radojević Marjanović, rukovodilac Klinike za infektivne bolesti UKC Kragujevac 13. prim. dr sci. med. Zorana Đorđević, specijalista epidemiologije UKC Kragujevac 14. dr Milunka Milinković, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", sekretar

Autor: