AKTUELNO

Broj novih slučajeva korona virusa pao je svuda u svetu prošle nedelje za oko 12 odsto, prema poslednjem nedeljnom pregledu pandemije Svetske zdravstvene organizacije objavljenom u sredu.

Zdravstvena agencija UN izvestila je da je prošle nedelje bilo nešto manje od 4,2 miliona novih infekcija i oko 13.700 smrtnih slučajeva, što je pad od 5 odsto.

„Ovo je veoma ohrabrujuće, ali nema garancije da će ovi trendovi opstati“, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na brifingu za novinare. „Najopasnije je pretpostaviti (da) hoće“, rekao je on. On je dodao da iako je broj sedmično prijavljenih smrtnih slučajeva pao za više od 80 odsto od februara, jedna osoba i dalje umire od korone svake 44 sekunde i da se većina tih smrti može izbeći, prenosi AP

U svom izveštaju o pandemiji, SZO je navela da je smrtnost od korone opala u jugoistočnoj Aziji, Evropi i na Bliskom istoku, ali je porasla u Africi, Americi i zapadnom Pacifiku.

Marija Van Kerkov, tehnički rukovodilac SZO za koronu, napomenula je da se virus još nije ustalio u sezonskom obrascu i da će njegova kontinuirana evolucija zahtevati stalan nadzor i moguća podešavanja dijagnostike, tretmana i vakcina.

Naučnici upozoravaju da će se koronavirus zadržati daleko u budućnosti, delom zato što postaje sve bolji i bolji u zaobilaženju imuniteta od vakcinacije i prošlih infekcija. Stručnjaci ukazuju na nova istraživanja koja sugerišu da je najnovija varijanta omikrona sve popularnija u SAD – BA.4.6, koja je bila odgovorna za oko 8 odsto novih infekcija u SAD prošle nedelje – čini se da je čak i bolja u izbegavanju imunološkog sistema od dominantnog BA.5.

Vlasti u Kini ove nedelje su zatvorile 65 miliona svojih građana pod strogim ograničenjima i obeshrabruju putovanja tokom predstojećih državnih praznika.

Širom zemlje, 33 grada, uključujući sedam provincijskih prestonica, su pod potpunim ili delimičnim zatvaranjem koje pokrivaju više od 65 miliona ljudi, prema podacima koje je kasno u nedelju objavio kineski poslovni časopis Caikin.

Rečeno je da su epidemije prijavljene u 103 grada, što je najviše od prvih dana pandemije početkom 2020.

Autor: