AKTUELNO

Na listi brojnih simptoma koji ostaju kao posledica dugotrajnog kovida do sada su kao najčešći navodjeni gubitak mirisa, kratak dah i bol u grudima, ali i amnezija, nemogućnost izvođenja određenih pokreta i halucinacije.

Stručnjaci su, u zavisnosti od prirode simptoma, formirali tri grupe problema sa kojima se suočavaju oboleli od kovida - to su respiratorni problemi, mentalno zdravlje i kognitivni problemi.

Istraživački tim sa Univerziteta u Birmingemu otkrio je i objavio da su gubitak kose i smanjen seksualni nagon dva nova simptoma dugotrajnog kovida.

Tim Univerziteta u Birmingemu pratio je elektronske zdravstvene kartone 2,4 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, prikupljene između januara 2020. i aprila 2021, i pokazalo se da su pacijenti imali nove zdravstvene probleme više od tri meseca nakon što su dobili kovid.

Foto: Tanjug AP/Luca Bruno

Istraživači su izračunali da su oni koji su imali kovid 6,5 puta više izloženi riziku od gubitka mirisa 12 nedelja nakon što su zaraženi virusom u odnosu na one koji nisu bili zaraženi.

"Naša analiza podataka o faktorima rizika je od posebnog interesa jer nam pomaže da razmotrimo šta bi potencijalno moglo uzrokovati ili doprineti dugotrajnom kovidu", rekao je profesor Dr Šamil Harun sa Univerziteta u Birmingemu.

Sa druge strane, studija istraživača sa Medicinskog fakulteta u Alberti potvrdila je zastupljenost dugotrajnog kovida i kod dece.

Najčešći dugotrajni simptomi kod dece su umor, slabost, kašalj, kao i problemi sa disanjem, koji traju mesecima nakon infekcije.

Ova studija je obuhvatila 1.884 dece, iz čak osam zemalja.

"Nažalost, ne postoje poznate terapije za dugotrajni kovid kod dece i potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti", rekao je Dr. Stiven Fridman jedan od autora studije.