AKTUELNO

Iz nedelje u nedelju korona brojke rastu i takav trend će se nastaviti, ističe epidemiolog. Apeluje da se građani maksimalno pridržavaju epidemioloških mera, a najefikasnije su vakcinacija i nošenje maski.

Imamo situaciju naglog ubrzavanja aktivnosti virusa, a reprodukciona stopa i dalje raste, odnosno iz nedelje u nedelju imamo sve više novozaraženih, kaže epidemiolog Predrag Kon. Još uvek, kako kaže, nije došlo do početka usporavanja aktivnosti virusa.

- Dakle, porast će se nastaviti, to zabrinjava, ali činjenica je da je u Srbiji trenutno prisutan isključivo omikron soj – kaže epidemiolog za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je ovaj virus jako zarazan, čak neočekivano zarazan, te da može izazvati i reinfekciju. Veliki problem sada predstavlja – zatvoreni prostor.

- Svaki boravak u prostoru u kojem ne postoji mogućnost da se drži distance, omogućuje virusu da se širi. Najbezazlenija, ali najsigurnija mera jeste nošenje maske i kada bi je svako nosio, imali bismo zaštitu od 95 odsto. Znam da je svima dosta svega i da su se ljudi jednostavno isključili, ali maske su sada jako važno – kaže dr Kon.

Ističe da je kovid i dalje tu, ali i sva naša neodgovorna ponašanja. Treba, ističe, izbegavati zaražavanje po svaku cenu, bez obzira na godine. Dodaje da je trenutno veliko zaražavanje u bolnicama, pa je zato važno upravo ovde nositi maske.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o američkom predsedniku Džozefu Bajdenu koji je zaražen koronavirusom, dr Kon kaže da je on vakcinisan četiri puta, a da se leči Fajzerovim lekom pakslovidom, koji postoji i u Srbiji.

- Mi imamo i vakcine i lek! Svaki čovek ovde može da bude Bajden, samo je važno verovati lekarima. Vakcina je i dalje jako važna i sprečava u velikoj meri hospitalizaciju ili smrt – kaže dr Kon.