AKTUELNO

Nema razloga za preveliku brigu, jer je zdravstveni sistem manje opterećen nego što je to bio prethodnih godina, kaže doktor.

Profesor dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, istakao je da nema razloga za preteranu brigu kada su novi sojevi korone u pitanju, te da, iako je zaražavanje veliko, ako se ispoštuju sve preporuke, dolazi do blaže kliničke slike.

- Nema razloga za preveliku brigu, jer je zdravstveni sistem manje opterećen nego što je to bio prethodnih godina. Ovo je rezultat da je broj hospitalizovanih i na respiratoru mnogo manji. Moraju se poštovati mere prevencije, a i treba ispoštovati preporuke vakcinacije - kaže dr Jakovljević.

Foto: TV Pink Printscreen

On je dodao da nema pravila kada je reč o probijanju imuniteta, s obzirom na to da su vakcine pravljene po prvom soju korone, koji je sada potpuno promenio oblik.

- Ono što je istina je da će vakcinisani imati veoma blagu kliničku sliku. Ovi novi sojevi su veoma zarazni, ali ne tako opasni. Možemo očekivati da kentaur uskoro dođe u Srbiju - kaže dr Jakoviljević i dodaje:

Vakcine sigurno nisu efikasne, kao što su bile na početku. Treba ih preporučiti svima preko 60 godina. Ako je neko izgubio poverenje u vakcine, mora da se ponaša odgovorno. Preporuka je da se primi i četvrta buster doza.

On je istakao da "nema zime" ako ispoštujemo sve preporuke lekara.

- Nikada nisam za brigu, već za oprez. Kada govorimo o igrama velikih brojki, treba biti oprezan, ali ako se ispoštuju sve ove mere i ako ispoštujemo ono što lekari kažu i da ukoliko se pojave simptomi odmah se javite lekaru - kaže dr Jakovljević.