AKTUELNO

Vlada Irske odlučila je da od danas ukine gotovo sva pandemijska ograničenja, uključujući mere koje se tiču ugostiteljskog sektora, sportskih događaja i zahteva za dokaz o vakcinaciji za ulazak u zatvorene prostore.

Premijer Republike Irske Majkl Martin rekao je da je nakon uvođenja obaveze primanja buster doze vakcine protiv virusa korona pomoglo Irskoj da preživi "omikron oluju", pošto je zadržala broj teško obolelih znatno ispod maksimuma iz prethodnog talasa.

Tamošnja vlada je odlučila da barovi i restorani više neće morati da se zatvaraju u 20 časova, što je ograničenje uvedeno krajem prošle godine kao i obaveze da se od gostiju traži dokaz o vakcinaciji. Zatvoreni i otvoreni prostori će moći da se koriste u punom kapacitetu.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Sa druge strane, ostaje obaveza nošenja maski u javnom prevozu i prodavnicama do kraja februara kao i još neke mere koje se tiču škola, javio je javni servis.

Podsećamo, Francuski sud suspendovao je odredbu o obaveznom nošenju maski na ulicama Pariza, prenosi agencija "Rojters" pisanje "AFP".

Kako navodi britanska agencija, odredba je u francuskoj prestonici stupila na snagu 31. decembra u pokušaju da se obuzda brzo širenje omikron soja korona virusa.