AKTUELNO

Probleme posle preležanog koronavirusa najčešće imaju mališani koji su virus pregrmeli na nogama.

Pedijatri upozoravaju da svakodnevno primaju decu koja imaju zdravstvene probleme kao posledicu preležanog kovida.

Oni kažu da su u pitanju deca različitog uzrasta koja su na nogama preležala virus, a da verovatno nisu ni znala da su pozitivna, ili su pak bili asimptomatski slučajevi.

- Imam 16 godina i nedavno sam počeo da osećam jače i ubrzano lupanje srca. Nekada bude toliko jako da ne mogu da zaspim. Otišao sam kod doktora na pregled jer je počelo jako da mi smeta. Rezultati su pokazali da je to zapravo posledica korone koju sam preležao. Nisam ni znao da sam imao virus. U jednom periodu mi je curio nos, ali ništa strašno. Nisam se ni testirao - kaže Milan K. iz Beograda.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, direktorka Klinike za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu dr Anđelka Stojković rekla je nedavno da se u toj ustanovi prosečno primi do tri postkovid pacijenta dnevno.

- Deca se javljaju zbog osećaja lupanja srca, tegoba u sredini grudnog koša, oteklih limfnih žlezda na vratu, bolova u trbuhu, a retko i sa temperaturom. Neka od njih zahtevaju ozbiljnu opservaciju, terapiju i hospitalizaciju - kazala je dr Stojković.

Prema njenim rečima, neka deca imaju lakše tegobe, dok druga zahtevaju lečenje i po nekoliko meseci.

Foto: Unsplash.com

Ona je navela da se sve ove tegobe javljaju zbog oštećenja krvnih sudova srca.

- Takve tegobe posle kovida imaju deca nezavisno od toga da li su u riziku zbog drugih bolesti ili su prethodno bila zdrava, bez jasnih komorbiditeta. Imali smo post kovid pacijente uzrasta od tri do 15 godina, koji su imali teže post kovid kompikacije - rekla je dr Stojković.