AKTUELNO

Lekari profesor dr Darko Nožić i dr Aleksandar Stojanović direktor KC "Palilula", naveli su da je izvesno da ćemo ući i u peti talas korone sa omikron sojem.

- U manjem procentu vodi do težih oblika bolesti i mnogo ređe vodi do smrtnih ishoda. Da li će on ostati omikron, to ćemo tek videti, ali on je blaža varijanta virusa, ali da li će dalje mutirati, to ne znamo. Nije važno da li će oboleti, važno je da budu srećni što nisu u bolnici - kaže prof. dr Darko Nožić, infektolog.

Doktor Stojanović navodi da omikron i dalje pokazuje slabe simptome, ali da ne možemo znati kako će se on ponašati u narednim mutacijama.

- Moram da dam savet građanima: da obrate pažnju da smo i dalje u četvrtom talasu delta soja. Virus je sada popustio, ali to ne znači da mi nećemo ući u peti talas. Gužve na granici, uvoditi PCR je u redu, ali je najbolje da svi budu vakcinisani - kaže dr Aleksandar Stojanović, on je dodao da su tri jasna simptoma omikrona:

- Malaksalost, temperatura i ubrzan puls. Omikron pravi veliku širinu, a delta soj je dao veliku smrtnost - kaže dr Stojanović.

Dr Nožić je naveo da omikron nema toliku karakteristiku gubitka čula, a ono što je još karakteristično je noćno znojenje.

- Generalno pravila nema. Postoji neka osnovna sumnja, ali simptomi mogu biti razni, od dijareje do respiratornih infekcija - kaže dr Nožić koji je naveo da se doktoru treba javiti oko četvrtog dana od pojavljivanja prvih simtoma i to važi za zdrave osobe.

Dr Stojanović je naveo da omikron pokazuje jednu veliku širinu, te samim tim je i pritisak na bolnicu.

- Omikron je peti talas. Ako se on pojavi u Evropi, pojaviće se i u Srbiji sigurno. I eto, juče je došao, ali on je sigurno bio ovde i pre nego što je registrovan - navodi dr Stojanović i dodaje da je neophodna jača kontrola u restorana u Srbiji.