AKTUELNO

Epidemilog Radmilo Petrović kaže da se omikron varijanta korona virusa brže i lakše širi i da je zbog toga očekivano da broj zaraženih osoba u kratkom periodu bude veći. Dobro je, prema njegovim rečima, to što omikron nije agresivan jer to znači da će kliničke slike zaraženih biti blaže i bez većih komplikacija.

Iako je broj novozaraženih relativno stabilan, oko 1.000 pozitivnih dnevno, Radmilo Petrović za emisiju "Magazin na Prvom", Radio Beograda 1, ističe da zabrinjava podatak da i dalje ima mnogo pacijenata na respiratorima, kao i stopa smrtnosti od kovida 19.

Ipak, veruje da će se do kraja godine i broj zaraženih na respiratorima i stopa smrtnosti smanjiti.

Petrović ne isključuje mogućnost da nekoliko dana posle novogodišnjih praznika broj zaraženih počne da raste, čime bismo ušli u novi talas pandemije.

Očekuje da će se tako nastaviti i tokom januara - koji će biti kritičan mesec, jer nas posle dočeka Nove godine očekuju proslave Božića i Srpske nove godine.

Epidemiolog Radmilo Petrović savetuje da se izbegavaju organizovane proslave Nove godine - one su glavni okidač za širenje pandemije, posebno u zatvorenim prostorima koji pogoduju širenju virusa - jer se, kako kaže, ne može slaviti sa maskom preko usta i uz poštovanje protivepidemijskih mera.

Očekuje da iduće godine bude znatno manje problema sa korona virusom. Ne spori pojavu novih sojeva, ali se nada da će davati blažu kliničku sliku.

Petrović kaže da bi šest meseci od primanja treće doze vakcine protiv korona virusa trebalo primiti i četvrtu - to posebno važi za hronične bolesnike i starije osobe, a dalja dinamika vakcinacije zavisiće od toka pandemije.

Autor:

#Radmilo Petrović

#koronavirus