AKTUELNO

Australija je u subotu zabeležila rekordno visok broj slučajeva korone treći dan zaredom, s tim da broj zaraženih najviše raste u dve najnaseljenije savezne države, ali premijer Skot Morison nastavio je da umanjuje rizike dok je zemlja počela da ublažava mere.

Novi Južni vels zabeležio je 2.482 nova slučaja, Viktorija je zabeležila 1.504, a Kvinslend 31 novi slučaj u subotu, zajedno nadmašivši prethodni najviši broj zaraženih u odnosu na dan koji je u Australiji iznosio 3.820.

Morison je u subotu ponovio da bi fokus trebalo da bude na hospitalizacijama i slučajevima na intenzivnoj nezi i respiratorima, umesto na stvarnim brojevima slučajeva, dok zemlja uči da živi sa virusom.

Zasad, rekao je, rast slučajeva u Novom Južnom Velsu ne pridonosi pritisku na bolnice, sa samo 26 osoba na intenzivnoj nezi.

-Ne bih se složio da su Australijanci zadovoljni tim. Uzimamo ovo vrlo ozbiljno. Ali najbolje je da se suoči sa tim mirne glave i jasnim planom, rekao je Morison na konferenciji za medije u Hobartu, u ostrvskoj državi Tasmaniji.

Rekao je da Australija nije u istoj poziciji kao Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropa ili Severna Amerika, gde slučajevi rastu.

Foto: Beta/Saša Đorđević

U poslednjem ublažavanju mera, potpuno vakcinisanisani međunarodni putnici koji pristižu u Sidnej i Melburn neće moraju da ostaju u izolaciji 72 sata, rekle su u petak vlade Novog Južnog Velsa i Viktorije.

Putnici koji pristižu moraće i dalje u okviru 24 sata po dolasku da urade PCR test, ali moraće da se izoluju dok ne dobiju negativan test.

Australija je zatvorila svoje granice brzo nakon što je 2020. godine pogodila pandemija, zbog čega je broj zaraženih ostao relativno nizak za razliku od drugih bogatih nacija. Zemlja je dosad zabeležila 239.000 slučajeva i 2.130 smrti.