AKTUELNO

Međunarodna zdravstvena organizacija pozvala je da se deca bolje zaštite od virusa korona, jer su trenutno najviše pogođena pandemijom.

Evropsko krilo ove organizcije apeluje da se pažnja naročito obrati na uzrast od pet do 14 godina. U Francuskoj, primera radi, ima blizu hiljadu zaražene dece školskog uzrasta na 100.000 stanovnika.

Istovremeno, evropsko odeljenje SZO je naglasilo da obavezna vakcinacija treba da bude samo "krajnje rešenje". Više evropskih zemalja je već posegnulo za ovom merom, u celokupnoj populaciji ili u jednom njenom delu.

Takođe, u utorak su u Briselu sastanak održali ministri zdravlja zemalja članica, da bi utvrdili kako će se dalje boriti protiv korone, budući da se situacija u EU pogoršava. U Uniji je zvanično zabeležen u 17 zemalja ukupno 201 slučaj soja omikron, a van nje, 634 u 23 zemlje. Navedeno je da zasada nema teških slučajeva, ali da treba biti oprezan, jer je rano za zaključke.

Navedeno je i da bolju rekaciju omogućuje odnedavno odobreno cepljenje dece starije od pet godina, kao i pojava novih lekova. Usaglašavali su tri teme - mere koje bi trebalo uvesti da bi se sprečio novi soj, pristup cepljenju dece i zajednička nabavka lekova. Zdravstvena pitanja se danas nalaze u isključivom domenu zemalja članica.

- Jasno je da moramo hitno da delujemo - poručila je evropska komesarka za zdravstvo Stela Karijakides. - Naučnici tek treba da odgovore na još niz pitanja u vezi sa omikronom. Cepljenje, testiranje i praćenje su osnovni alati za dalju borbu. Mora da se pospeši sticanje imuniteta, daljim vakcinisanjem, ali i nefarmaceutskim merama, kao što je držanje distance i nošenje maski.