AKTUELNO

Epidemiolozi očekuju da omikron soj do kraja meseca stigne kod nas.

Omikron, novi soj korona virusa koji je, maltene, okružio Srbiju sa svih strana, u našoj zemlji još nije dijagnostikovan, kaže za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Dok ga ne potvrdimo, ne mogu da tvrdim da ga ima ili da ga nema. Čekamo i pokušavamo da ga dokažemo - rekla je za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović i dodala da kod nas nije dijagnostikovan ni delta plus soj.

Profesorka Jovanović objasnila je za naš portal da se novi soj traži tako što se analiziraju, tačnije sekvenciraju uzorci virusa uzeti od već zaraženih.

- Uzimamo uzorke od već zaraženih, tačnije od bolesnika koji su hospitalizovani. Sve u zavisnosti od aktivnosti, ali na nedeljnom nivou uradimo negde oko 30 do 50 uzoraka - kaže prof. dr Jovanović za naš portal, koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

U Nišavi kod Pirota pronađeno beživotno telo žene
Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je danas da je očekivano da omikron do kraja meseca dođe u Srbiju.

- Ljudi iz dijaspore svakako će doći, situacija će biti dinamična i doneće omikron, koji svakako postoji već u EU i SAD i zahvatio je 40-ak zemalja već sada. Očekivano je da će "omikron" do kraja meseca doći u Srbiju. Postoji ozbiljan problem što je jako teško iskomunicirati. Imate situaciju na mestima gde je ekstremno visoka vakcinisanost, ali i velika popunjenost bolnica vakcinisanima - što je i logično, jer što je više vakcinisanih, više vakcinisanih će procentualno biti u bolnicama, i to su oni koji su stariji, imunokompromitovani - rekao je dr Kon i dodao:

- Postoji nekoliko teorija o tome šta se desio u Južnoj Afrcii. Ili je došlo do dugotrajnih infekcija kod kojih se nakupio broj mutacija, ili se radi o imunokompromitovanim osobama kod kojih su se stvorile mutacije, ili je virus otišao u životinjsku vrstu - pominju se glodari teoretski - i da se vratio nazad među ljude i da je tako došlo do velikih mutacija. Ipak, podaci iz Južne Afrike su umirujući - istakao je dodajući da nešto što se kaže "teoretski nije apsolutna istina, i da se to među lekarima zna".

Foto: Unsplash.com

Omikron novi soj korona virusa otkriven je zvanično u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rumuniji.

U Hrvatskoj su, kako je danas saopšteno na konferenciji za novinare, potvrđena dva slučaja.

- Kod dva slučaja je potvrđen - rekao je Krunoslav Capak iz HZZJZ.

Veruje se da su se oboleli zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno. Do sada je bilo 13 osoba na testiranju, a na tom poslovnom skupu je bilo i stranca.

Prve informacije sugerisale su o tome da je uzorak uzet od stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu, ali ispostavilo je da je strani radnik po svemu sudeći preneo virus na dvoje svojih poslovnih kontakata, hrvatskih državljana čiji su uzorci potom uzeti na analizu zbog sumnje na omikron. Čovek koji ih je zarazio je kratko boravio u Hrvatskoj i napustio je zemlju.

U subotu uveče saopšteno je da postoje opravdane sumnje ovaj novi soj kovida 19 registrovan i u Crnoj Gori. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) utvrđena je sumnja na obolevanje od ovog soja kod jedne porodice u Crnoj Gori.

- Dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku IJZCG, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolevanje od Omikron soja SARS-CoV-2 - navedeno je u saopštenju.

Foto: Unsplash.com

U Rumuniji je omikron potvrđen kod žene (48) iz Brašova i muškarca (59) iz Vasluija i oni se nalaze u izolaciji kod kuće i nemaju nikakve simptome. Nadležni ispituju i treći mogući slučaj omikron varijante.

Kako je ranije izjavila prof. dr Tanja Jovanović buster doza "sinofarmom" štiti od omikron soja.

- To pokazuju istraživanja "Sinofarmove" vakcine u koje je uključeno oko 10.000 ispitanika, i koja su pokazala da posle buster doze dolazi do značajnog porasta količine antitela. Zato će svi koji su dobili buster dozu "Sinofarm" vakcine biti zaštićeni - rekla je Jovanovićeva.

Zbog omikron soja, nadležni u Srbiji su prošle nedelje pojačali mere na aerodromu "Nikola Tesla". Putnici koji dolaze a koji su boravili u 7 rizičnih zemalja - Južnoafričkoj Republici, Bocvani, Zimbabveu, Namibiji, Lesotu, Mozambiku i Malavi, testiraju se PCR metodom. Ako su pozitivni, prevozi ih Hitna pomoć u Kovid bolnicu "Batajnica", a ako su negativni šalju se u karantin od 14 dana.

Podsetimo, u osim vuhanskog korona virusa, u Srbiji je u januaru ove godine otkriven i britanski soj, a zatim početkom jula i delta soj. Delta plus, uprkos tome što je bio u zemljama u našem okruženju, kod nas nije dijagnostikovan.

Autor:

#koronavirus

#omikron