AKTUELNO

Evropska agencija za lekove (EMA) je odobrila vakcinisanje dece od 5 do 11 godina sa vakcinom proizvođača Pfizer/BionTech pre nekoliko dana, a ovaj proces u Srbiji još uvek nije započet. Međutim, prema primerima iz predhodnog perioda to bi moglo da se desi jako brzo.

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva potvrdili su za " Blic" da zahtev za vakcinaciju dece ovog uzrasta još uvek nije podnet, a to treba da učini kompanija koja proizvodi pomenutu vakcinu.

- Zahtev za vakcinaciju dece uzrasta od 5 do 11 godina još uvek nije podnet, tako da taj proces nije započet. Kada će se to desiti to zavisi od volje proizvođaca vakcine, u ovom slučaju kompanije Fajzer. Čim oni podnesu zahtev mi ćemo započeti proces - rekli su iz Agencije.

Oni objašnjavaju da je zakonski proces od podnošenja zahteva do usvajanja odluke po zakonu tri meseca, ali imajući u vidu epidemiološku situaciju, proces će se u razmatranje uzeti odmah tako da bi odluka mogla biti usvojena pre predviđenog roka.

Kako kažu, tako je bilo i u prethodnom periodu, kada su se pomerale granice uzrasta dece koja mogu da je prime.

Foto: Tanjug AP/Lino Mirgeler

Iz Agencije takođe napominju da iako zahtev nije jos uvek podnet očekuju da će se to uskoro dogoditi, jer je iz iskustva poznato da nakon usvajanja u Evropskoj uniji to ubrzo dođe u razmatranje i kod nas.

Podsetimo kako izgleda procedura za vakcinaciju dece za određeni uzrast.

Da bi se vakcina Comirnaty, proizvođača Pfizer-BioNTech odobrila u Srbiji za primenu kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, neophodno je da proceduru započne nosilac dozvole za tu vakcinu u Republici Srbiji, a to je kompanija Pfizer SRB d.o.o. Procedura započinje tako što kompanija Pfizer SRB d.o.o. podnosi zahtev Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) da se proširi starosna granica za primenu vakcine Comirnaty na decu uzrasta od 5 do 11 godina. Uz zahtev, kompanija Pfizer SRB d.o.o. podnosi ALIMS-u odgovarajuću dokumentaciju koju procenjuju eksperti ALIMS-a. Ukoliko ALIMS na osnovu procene podnete dokumentacije, vodeći se najstrožim kriterijumima za procenu kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti, zaključi da je odnos između koristi i rizika za primenu vakcine Comirnaty kod dece uzrasta od 5 do 11 godina, povoljan, izdaje odobrenje za primenu. U donošenje konačne odluke uključeni su i spoljni eksperti ALIMS-a koji su istaknuti stručnjaci iz oblasti medicine i farmacije u našoj zemlji."

ALIMS-u još uvek ovakav zahtev nije podnet. Čim bude podnet, a imajući u vidu ozbiljnu epidemijsku situaciju izazvanu virusom SARS-CoV-2, ALIMS će bez odlaganja pristupiti stručnoj proceni podnete dokumentacije i u najkraćem roku doneti svoju profesionalno zasnovanu odluku, pri čemu vremenski period procene ne sme uticati na kvalitet procene bilo kojeg dela dokumentacije - objasnili su iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Autor:

#koronavirus

#vakcinacija