AKTUELNO

Da li vakcine štite protiv novog soja omikron? Evo šta kažu stručnjaci...

Omikron, novi soj korona virusa koji je otkriven u na jugu Afrike stigao je u Evropu, a po poslednjim informacijama za sada je potvrđen u pet zemalja. Svetska zdravstvena izrazila je zabrinutost organizacija hitno se sastala zbog novog soja korone koji ima čak ima 32 mutacije na spajk proteinu, što ga čini veoma zaraznim i opasnijim.

Nove informacije o omikronu podelila je Anđelika Kece, predsednica Udruženja lekara Južnoafričke republike koja je otkrila koji su to simptomi primećeni kod nove mutacija, kao i ko je za sada u grupi ugroženijih. Po svemu sudeći omikron se brzo širi i izgleda da ima potencijal da pretekne deltu, a goruće pitanje je da li će postojeće vakcine protiv kovida zaštititi nas od nove varijante.

Foto: Pixabay.com

Nažalost, pošto je ovo nova varijanta sa veoma malim brojem slučajeva za proučavanje, još uvek je nemoguće sa sigurnošću odgovoriti na pitanje koliko efikasno omikron može da zaobiđe zaštitu od vakcina. Međutim, The Guardian napominje da su stručnjaci posebno zabrinuti zbog specifičnih mutacija koje su "povezane sa promenama šiljastog proteina koje bi ga mogle učiniti neprepoznatljivim od verzija kovida na koje postojeće vakcine ciljaju".

Doktor Ašiš K. Dža, dekan Škole za javno zdravlje Univerziteta Braun, istakao je da je nova varijanta zabrinjavajuća: "Postoji niz mutacija u ključnim regionima koji mogu da utiču na efikasnost vakcina." Ipak, Dža je brzo dodao da će vakcine skoro sigurno delovati protiv omikrona.

-Da li će ova mutacija učiniti vakcine beskorisnim? Ne. Ekstremno je malo verovatno - rekao je.

Drugi stručnjaci za viruse se slažu sa njegovim tvrdnjama. Jan Sane, specijalista za zarazne bolesti i član Južnoafričkog ministarskog savetodavnog saveta za Kovid, rekao je na konferenciji za novinare 26. novembra da rani podaci pokazuju veći broj infekcija omikronom u Južnoj Africi, ali i da se čini da vakcine sprečavaju najteže ishode, pri čemu se većina hospitalizacija dešava među nevakcinisanim.

Foto: Pixabay.com

- Imamo sve indikacije da su vakcine i dalje efikasne u prevenciji teških bolesti i/ili komplikacija - rekao je Sane, ali napominje da još uvek nema dovoljno podataka za analizu.

Istraživači širom sveta sada brzo prate studije kako bi saznali sve što mogu o varijanti omikron, uključujući i koliko će postojeće vakcine protiv kovida biti efikasne protiv nje. Prema Rojtersu, "Fajzer" testira svoju vakcinu protiv omikrona i trebalo bi da imaju rezultate u roku od dve nedelje.

Ovi podaci će pružiti više informacija o tome da li B.1.1.529 (omikron) može može zahtevati prilagođavanje naše vakcine ako se ovaj soj proširio globalno.

Ako se pokaže da vakcina ne odgovara mutaciji, iz "Fajzera" su rekli da bi mogli da stvore novu vakcinu ciljanu na omikron, dostupnu za isporuku u roku od 100 dana. Moderna je takođe objavila da testira "pojačivač" prilagođen omikronu.

#omikron