AKTUELNO

Novi soj koronaviruisa B.1.1.529 munjevito se širi u Južnoj Africi i Bocvani i izgleda da je daleko gori i od beta i delta varijante, a što pokazuje i grafikon, koji je objavio Fajnenšl tajms.

SZO je sazvala za petak hitan sastanak, objavio je FT, na kojem se očekuje da klasifikuje soj kao varijantu od interesa.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za epidemijski odgovor i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da je "zabrinut" zbog ove varijante i da je ona uzrok oko 90 odsto od 1.100 registrovanih slučajeva virusa u sredu u provinciji Gauteng. Neobično je, rekao je on, da se soj može otkriti analizom rezultata redovnih PCR testova bez upotrebe genomskog sekvenciranja.

- Ključno pitanje na koje treba odgovoriti je kakav je tačno efekat (ove varijante) na vakcine - dodao je on.

Foto: FINANCIAL TIMES

A Velika Britanija je uvela nova ograničenja putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo za šest africkih zemalja baš zbog B.1.1.529. Ministar zdravlja Sadžid Džavid napisao je na tviteru da još istražuju novu varijantu i da je potrebno više podataka o tome, ali da se za sada preduzimaju mere predostrožnosti.

- Od sutra u podne šest africkih zemalja biće dodato na crvenu listu, letovi ce biti privremeno zabranjeni, a putnici iz Velike Britanije moraju u karantin - napisao je Džavid.

Autor:

#koronavirus