AKTUELNO

Zdravstveni stručnjaci savetuju trudnicama da se vakcinišu protiv korona virusa, a studija u septembru je čak otkrila da buduće mame koje su vakcinisane prenose antitela na svoje novorođenče.

Nevakcinisana majka iz Blekpula, čije je tek rođeno dete preminulo od posledica korona virusa, kaže da se posle svega ne kaje što je odbila da se vakciniše.

Kejti Liming (22) rodila je bebu Ajvi-Rouz Kort carskim rezom 14 nedelja pre termina nakon što se razbolela od korona virusa.

Nedelju dana nakon hitnog porođaja 13. oktobra, lekari su otkrili da je Ajvi-Rouz takođe zaražena ovim virusom.

Beba koja je rođena sa svega kilogram težine imala je nekoliko komplikacija uključujući krvarenja na plućima i mozgu. Umrla je 22. oktobra samo devet dana nakon rođenja.

Govoreći po prvi put za medije, Kejti je rekla da se nije vakcinisala nakon što je čula strašne priče o propratnim efektima nakon vakcinacije, a koje je pročitala na raznim forumima o trudnoći na Internetu, prenosi Metro.

Zdravstveni stručnjaci savetuju trudnicama da se vakcinišu protiv korona virusa, a studija u septembru je čak otkrila da buduće mame koje su vakcinisane prenose antitela na svoje novorođenče.

- Jedna žena je rekla da je primila vakcinu i da je njena beba umrla nedelju dana kasnije. Očigledno su neki drugi razlozi odgovorni za njenu smrt i vakcina to možda nije izazvala, ali me je uplašila i odbila - rekal je ona.

Ona je dodala da je i dalje mogla da bude pozitivna na korona virus i posle vakcinacije, a da se isti scenario dogodio kao i sada sigurno bi krivila vakcinu.

- Ne kajem se zbog svojih odluka - rekla je ona.

Kejti i njen partner Li Kort dobili su nekoliko sati koje su na odeljenju neonatologije mogli da provedu sa bebom, nakon čega su im lekari rekli da bi najbolje bilo da je puste da ode u miru.

- Svaki sat je drugačiji. Prošao sam kroz sve faze tuge i nazad. Od potpune ukočenosti, osećaja kao da se ništa nije dogodilo i očekivanja da ću osetiti bebine pokrete, jer bi još uvek trebalo da budem trudna s njom , prešla sam do potpunog sloma zbog toga kako se sve dogodilo. Skrhana sam - rekla je Kejti na pitanje novinara kako se sada oseća.

Skoro 2.000 funti donirano je u akciji prikupljanja sredstava kako bi se pomoglo Kejti i Liju koji imaju još dva sina, Alfija (4) i Čarlija (3) kako bi mogli da pokriju troškove sahrane.