AKTUELNO

Kakve posledice korona virus ostavlja na pluća, i kada bi se trebalo javiti lekaru ako ste je preležali ali imate tegobe.

Kada simptomi korona virusa postanu srednje teški i teški uglavnom su najugroženija pluća. Ipak, kovid 19 ume da ugrozi i druge vitalne organe. Pulmolog Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da je veliki pritisak na bolnice i da neki pacijenti ponovo "uče da dišu" nakon preležane bolesti.

Mihailo Stjepanović je rekao da je Klinika za pulmologiju u dva navrata bila u kovid režimu.

- Nekad pluća pobele za dva do tri dana. Važno je bolesnike pratiti i uhvatiti pravi momenat da bi se moglo što pre odreagovati - dodaje Stjepanović.

- Nekada i mlade osobe imaju izrazitu upalu pluća. Veliki je pritisak i post kovid pacijenata. U pitanju je multisistemska bolest, a virus može da ostavi ozbiljne posledice - napominje Stjepanović. Prema njegovim rečima, desi se da pacijenti mesecima dolaze nakon preležane bolesti.

- Klinika je otvorila svakog utorka post kovid ambulantu. Sa uputom izabranog lekara možete da dođete na pregled kod pulmologa svakog utorka. Procenjujemo koliko je korona oštetila pluća, radimo laboratorijske analize, radimo D-dimer... Ponekad uključujemo i specijaliste fizikalne medicine, učimo ih vežbe disanja - navodi Stjepanović.

Navodi da neki pacijenti ponovo "uče da dišu" nakon preežane korone.

- Program je složen. Pozivam pacijente koji se i dalje zamaraju, imaju suv kašalj da dođu u kovid ambulantu - kaže Stjepanović.