AKTUELNO

Iako virus ne zna za granice, delta plus soj koronavirusa još nije registrovan u našoj zemlji.

Aleksandra Knežević sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja. S obzirom da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas, rekla je prof. Knežević.

Delta plus soj korona virusa do sada je potvrđen u više od 40 zemalja. Približio se našoj zemlji, pre nekoliko dana je stigao i u Hrvatsku.

Iako virus ne zna za granice, delta plus soj korona virusa još nije registrovan u našoj zemlji.

- Na osnovu epidemioloških podataka nismo imali ni sumnju da se možda radi o prisustvu delta plus soja kod nekih pacijenata - rekla je ona.

Kneževićeva kaže da se u sve većem broju zemalja registruje prisustvo delta plus soja virusa.

- S obzirom da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se ovaj soj u skorije vreme registrovati kod nas - ukazala je prof. Knežević.

Govoreći o dosadašnjim informacijama o tom soju, Kneževićeva kaže da je identifikovan u junu 2021. godine u Indiji i od tada se prati.

U poslednje vreme dolazi do povećane učestalosti tog soja, podaci pokazuju da možda postoji povećani procenat širenja delta plus soja u odnosu na delta soj.

Kaže da je nepoznanica da li delta plus soj doprinosi težoj kliničkoj slici, da li ima uticaja na terapiju kao i na efikasnost vakcinacije.

- Pretpostavlja se da vakcine štite na isti način kao kod delta soja - rekla je Kneževićeva.