AKTUELNO

Profesorka sa Instituta za mikrobiologiju i imunoliguju Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Valentina Arsić Arsenijević napustila je opskurnu viber grupu "LNRE - Ivermektin, dokazi i činjenice".

koja broji oko 11.700 članova u kojoj se lek za životinje ivermektin promoviše za lečenje kovida, a u kojoj je bila jedan od superadministratora i vrlo aktivno iznosila stavove koji su u suprotnosti sa zvaničnim stavovima medicine!

To je učinila nakon saopštenja koje je stiglo dekanu Medicinskog fakulteta, a ujedno i u vreme kada je država počela da sankcioniše neodgovorne zdravstvene radnike i nakon što je prof. dr Bojko Bjelaković iz Niša, jedan od lekara koji su bili administratori u toj bizarnoj grupi, smenjen sa funkcije načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju UKC Niš.

Foto: Društvene mreže/Printscreen

- Uvažene kolege, dragi članovi grupe, upravo je stiglo obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta (Katedra za Mikrobiologiju i Katedra za Imunologiju) dostavile zavnično obaveštenje Dekanu Medicinskog fakulteta: "Shodno iznetim činjenicama i podacima, stav Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu je da ivermektin ne treba primenjivati u svrhe prevencije i lečenja infekcije virusom SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19.". U tom smislu nisam u mogućnosti da nastavim svoje članstvo na ovoj grupi, pomoć kolegama i pacijentima. Želim vam svako dobro - napisala je članovima grupe.

Mnogi u grupi su ovo doživeli kao svojevrsni šamar.

Foto: Društvene mreže/Printscreen

- Jel ovo znači da se profesorka povlači iz ove priče? Kakvo je mišljenje ostalih doktora ovde i da li ćete vi slično uraditi?! - upitao je jedan od razočaranih članova koji joj verovao, a neki su joj zamerili što se povukla pod kako su naveli "korumpiranim i uplašenim imbecilima":

Foto: Društvene mreže/Printscreen

- A oni su "svete krave", njihovo mišljenje je presudno i treba se povući? Ne boriti se otvoreno protiv njih za istinu, zdrav razum, pravo na ljudski život i integritet, već se povinovati korumpiranim i naplašenim imbecilima?!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u utorak da će se smatrati da lekari koji preporučuju upotrebu Ivermektina narušavaju zdravlje i život građana Srbije, pa će u skladu s tim i snositi odgovarajuće posledice.

Foto: Društvene mreže/Printscreen

Dr Arsić Arsenijević se povukla, ali je njeno delovanje u grupi ostavilo traga. Mnogi su na svoju ruku uzimali ivermektin, a kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić kaže za Kurir da jednom lekaru nije ni bilo potrebno mišljenje Medicinskog fakulteta da li da preporučuje ovaj lek ili ne.

- Niko nema prava da preporučuje lek koji nije registrovan u našoj Agenciji za lekove za lečenje te bolesti. Pacijenti koji su ga uzimali bi mogli da tuže doktorku zato što su bili obmanuti i mogli bi da traže odštetu zbog propagiranja lekova koji nisu registrovani.

Dr Valentina Arsić Arsenijević ne želi da komentariše

Dr Valentina Arsić Arsenijević juče za Kurir nije želela da komentariše razloge što je napustila spornu viber grupu.

- Pojedine novine i novinari su pokrenuli medijski linč. Koristili su privatne poruke i iste objavili bez dozvole. Podnete su prijave policiji protiv NN lica i advokati rade na prikupljanju dokaza za privatne tužbe - rekla je kratko i spustila slušalicu. U SMS poruci je naknadno dodala da će tek posle 11. novembra moći detaljnije da razgovara.