AKTUELNO

Dr Olivera Ostojić pojasnila je šta se desilo u slučaju dečaka (13) koji je najmlađa žrtva korone u Srbiji i upozorila roditelje na koje znake da paze!

Srbiju je potresla vest da je dečak (13) iz Sombora preminuo od korone. On je najmlađa žrtva kovida-19 u našoj zemlji, a kako se kasnije saznalo, on je izlečen od korone, otpušten kući iz bolnice, nakon čega mu je pozlilo i preminuo je, a uzrok smrti je plućna embolija.

Više o tom slučaju, ali i postkovid komplikacijama koje se javljaju kod dece, objasnila je specijalista pedijatrije, pulmolog dr Olivera Ostojić.

"Već duže vreme pričamo o postkovid sindromu, odnosno kod dece se to zove multisistemski inflamatorni sindrom koji se javlja i kod asimptomatskih ili blagih oblika korone posle četiri, šest ili osam nedelja od dijagnostikovane korona bolesti. Tu dođe do jednog potpunog razaranja više organa, pluća, srce, bubrezi, jetra stradaju i vrlo verovatno da je i taj dečak imao. Pošto znamo da je kovid bolest jedan od većih napada na koagulacioni sistem i krvne sudove, to je u sklopu tog multisistemskog inflamatornog sistema, tako da je vrlo verovatno da je taj dečak nažalost imao ovu vrstu komplikacije koja se javljala kod dece, ali ne tako često i nisu se ovako završavali", rekla je ona.

Foto: Unsplash.com

Dr Ostojić je dala i savet kako da se ovakve komplikacije spreče kod dece.

"Sva deca koja leže kod nas imaju savet da po izlasku iz bolnice jedan vremenski period budu na kućnom lečenju i da limitiraju i redukuju svoje fizičke napore. Oni koji su imali lakši oblik bolesti savetuje se da i dve nedelje izostanu iz škole i od bilo kakvih fizičkih napora, da i dalje imaju jedan režim rekonvalescenta, a deca koja su imala umerene i teške kliničke slike, u smislu obostrane ili jednostrane pneumonije, koja su dobijala kiseoničnu terapiju, njima savetujemo čak i tri ili šest meseci da budu u nekoj fazi mirovanja. To je jedan vid prevencije i mere kojima bismo mogli da predupredimo komplikacije".

Ono što sigurno brine sve roditelje čija su deca preležala koronu ili se u ovom trenutku leče od infekcije, jeste da li je moguće prepoznati simptome koji ukazuju na komplikacije.

Foto: Unsplash.com

"Roditelji bi to mogli sami da prepoznaju, mesec i po do dva nakon preležanog kovida dete iznenada postane loše – loše se oseća, ima povišenu temperaturu, povraća, ima prolive, probode u grudima... odmah se treba javiti lekaru", kaže dr Ostojić, poručujući da iako je sve više dece obolele od kovida, dobra stvar je da oni relativno dobro prolaze kroz lečenje.

Autor:

#dr Olivera Ostojić

#koronavirus