AKTUELNO

U proteklih nekoliko dana se u Kragujevcu najviše vakcinisalo građana starosti od 25 do 45 godina. Statistika kaže da je u Kragujevcu vakcinisano 54 odsto građana.

Dr Vasilije Antić Direktor Doma zdravlja u Kragujevcu kaže da se poslednjih dana beleži porast vakcinacije mlađih osoba, od 20 do 50 godina.

"Oni su najvažniji sada jer se najviše kreću. Do prošle nedelje smo imali pedesetak, najviše 100 prvih vakcinacija dnevno, sada se taj broj duplirao i primećujemo dosta mlađih", kaže Antić.

Mobilne ekipe, kaže, idu kod nepokretnih, ali i kod pacijenata koji ne mogu da dođu do Kragujevca.

Foto: Unsplash.com

"Odziv za sada nije veliki jer smo tek počeli, a i do juna meseca smo veliki broj građana po selima vakcinisali. Ova faza epidemije pokazuje da će svi doći u dodir s virusom, a ne zna se kakav će biti ishod. Jedan od razlog što je veći broj došao, mi imamo "sputnjik" vakcinu. Dosta mladih želi da se vakciniše tom vakcinom. Dosta građana se vakciniše i "Fajzerom", a popularna je i kineska vakcina", dodaje Antić.

U jednom od restorana održaće se u nedelju, dodaje, vakcinacija.

"I ugostitelji su hteli da pozovu mlade da se vakcinišu. Svima je jasno da u ovoj fazi epidemije moramo da povećamo obuhvat vakcinacije i zaštitimo sebe od virusa", napominje Antić.

U Kragujevcu je blagi pad novoobolelih. Jutros je 176 novih slučajeva zaraze.

Autor:

#koronavirus