AKTUELNO

Ministarstvo javnog zdravlja Holandije istražuje važeći QR kod za pristup sertifikatu vakcinacije protiv koronavirusa izdat na ime Adolfa Hitlera.

Nepoznati haker je kreirao ovaj QR kod kao dokaz da može da napravi važeće propusnice pod bilo kojim imenom, prenosi holandski RTL Nieuws.

Anonimni hakeri su za ovaj portal potvrdili da mogu da naprave QR kodove iz Francuske i Poljske, a koji mogu da se koriste i u Holandiji jer je reč o evropskim kodovima.

Holandsko ministarstvo zdravstva pokušava da otkrije kako je tačno nastao ovaj QR kod. Mogući su različiti scenariji, uključujući i da odgovorna osoba radi za zdravstvenu službu u Poljskoj ili Francuskoj.

Međutim, kako navodi RTL, Ministarstvo je najviše zabrinuto zbog činjenice da su ukradeni tajni kodovi francuskog i poljskog QR sistema. Ako bi se to pokazalo kao tačno, svi QR kodovi u tim zemljama morali bi ponovo da se izdaju.

Nema dokaza da su holandski tajni kodovi ukradeni, navodi ovaj portal.

RTL je kontaktirao osobu koja je napravila Hitlerov QR kod preko foruma na kojem nude svoje usluge. Rekli su za RTL da mogu kreirati QR kod za bilo koje ime, a ta usluga košta 300 evra. Takođe su rekli da mogu da naprave samo QR kodove iz Poljske i Francuske.