AKTUELNO

Farmaceutska kompanija "Merk" je saopštila da je podnela zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove da odobri njen lek koja bi bio prva antivirusna pilula za lečenje kovida.

Odobrenje za lek, nazvan molnupiravir, bilo bi prekretnica u borbi protiv korona virusa, rekli su stručnjaci, jer bi jednostavan, relativno jeftin tretman mogao da stigne do mnogo više visokorizičnih ljudi obolelih od kovida, nego komplikovani tretmani antitela koji se trenutno koriste., javlja Njujork Tajms.

Bajdenova administracija priprema se za odobrenje koje bi moglo da stigne za nekoliko nedelja.

Ako se odobri, pilula će se verovatno dodeliti američkim državama, kao što je bio slučaj sa vakcinama. One bi tada mogle da distribuiraju pilule kako žele, na primer preko apoteka ili lekarskih ordinacija, rekli su visoki zvaničnici administracije.

Antivirusni lekovi, poput onih koje testiraju kompanije Merk, Fajzer i Roš, mogu imati dvostruku namenu - da zaraženim pacijentima smanje rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da budu prevencija kod osoba koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranima.

Merk je saopštio ranije da su počeli da uključuju pacijente u kasnu fazu ispitivanja njihovog eksperimentalnog leka molnupiravira za prevenciju infekcije izazvane kovidom-19.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija, piše "Dojče vele".

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od preterane euforije i podsećaju na lek protiv gripa koji je svojevremeno bio precenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se verovatno radi o leku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Ovaj lek je zapravo trebalo da bude odobren za lečenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe korona virusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

#koronavirus