AKTUELNO

Nacionalni štab civilne zaštite doneo je odluke o uvođenju obaveznih kovid potvrda u zdravstvo i socijalu. Kovid potvrde odnosno obavezna testiranja za one koji nisu vakcinisani ili nisu preležali virus uvede se od ovog ponedeljka, navodi Index.

Jedna se odluka odnosi na uvođenje obaveznog testiranja svih zaposlenih zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu delatnost i zdravstvenih radnika, druga se odnosi na obavezno testiranje svih zaposlenih koji rade u socijalnim službama, a treća na pacijente, odnosno na uvođenje posebne sigurnosne mere koju su zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu delatnost i privatni zdravstveni radnici obavezni da sprovode prilikom prijema pacijenata.

Zaposleni u zdravstvu i u socijali koji nisu cepljeni ili nisu preležali virus moraće da se testiraju dvaput nedeljno.

Zaposleni koji odbiju testiranje odnosno odbiju da pokažu kovid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz, ne mogu da borave u prostorijama poslodavca, navodi se u odluci.

Od pacijenata, pratnje pri porođaju odnosno staratelja koji borave u smeštaju s decom i osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posete hospitalizovanima će se tražiti kovid potvrda ili drugi odgovarajući dokaz o vakcinaciji, preležavanju ili testiranju. Sve će proveravati ovlašćene osobe pružalaca zdravstvene zaštite.

Deca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kim da ostanu kod kuće ili su u poseti hospitalizovanim roditeljima, braći ili sestrama ne moraju imati kovid potvrdu ni drugi dokaz o vakcinisanju, preležavanju ili testiranju.

Neće morati da se testiraju ni zaposleni ni pacijenti kojima je dijagnoza kovida 19 postavljena na osnovu brzog antigenskog testa unazad devet meseci, oni koji su imali dijagnostikovane kovid bolesnike u porodici i imali su s njima kontakte pri čemu su proglašavani takozvanim verovatnim slučajevima iako nisu laboratorijski testirani, osobe kojima je korona dijagnostikovana PCR testom pre više od 6 meseci, a manje od 9 meseci i osobe koje su preležale kovid, a bolest im je dijagnostikovana PCR-om, BAT-om ili verovatan slučaj, a vakcinisane su jednom dozom cepiva unutar 8 meseci od preležavanja i nije prošlo više od 9 meseci od prve doze.