AKTUELNO

Zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" Vladislav Vukomanović danas je rekao da se u kovid delu te ustanove na lečenju nalazi sedmoro pacijenata, koji nisu u teškom stanju.

- Na sreću, nisu teški bolesnici i uglavnom su sa komorbiditetima, nekoliko hematoonkoloških bolesnika, bolesnik sa cerebralnom paralizom - izjavio je Vukomanović.

On je dodao da su prethodno zbrinuli nekoliko dece sa upalom pluća izazvanom korona virusom, koji su zahtevali lečenje slično kao kod odraslih bolesnika.

Kada je reč o kovid propusnicama, Vukomanović je kazao da očekuje da će one biti uskoro uvedene, kao i da će predlog koji će medicinari uputiti sadržati odredbu da propusnice pokriju sve starije od 16 godina.

On je naveo i da u populaciji od 12 do 18 godina imamo oko 5.000 vakcinisanih, kao i da Nacionalni komitet za vakcinaciju smatra da će vakcinisanje dece tog uzrasta smanjiti prenošenje korona virusa.

Prema njegovim rečima, delta soj virusa donosi sve veći broj obolelih i medju odraslima i medju decom.

- Nema nekih jasnih pokazatelja, prema američkoj agenciji za kontrolu bolesti i britanskoj agenciji, da ovaj talas donosi veći broj obolelih kojima je potrebna pomoć u pedijatrijskim intenzivnim negama ili da značajno povećava broj prijema u bolnice - rekao je Vukomanović.

Međutim, kako je dodao, kliničke slike koje zahtevaju hospitalizaciju u smislu opservacije i izolacije u ovom talasu eksponencijalno rastu.