AKTUELNO

Italijanska vlada usvojila je danas jednu od najstrožih kovid mera u svetu kojom se obavezuju svi zaposleni u javnom i privatnom sektoru da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije.

Odluka je doneta na sednici vlade i treba da stupi na snagu 15. oktobra.

Cilj tog poteza je da građani treba da se uvere da se treba vakcinisati i da se smanji zaraza u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Kazne do 1.500 evra

Zaposleni koji ne bude imao sertifikat biće suspendovan i bez plate, ali ne može da dobije otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez kovid-potvrde, dobiće kaznu između 600 i 1.500 evra, piše Rojters, koji je imao uvid u nacrt mera.

Iako su neke zemlje EU naredile zdravstvenim radnicima da moraju da se vakcinišu, ni jedna dosad (pre Italije) nije odredila da je kovid-sertifikat obavezan za sve radnike.

Ideja kovid-potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula da primenjuje i za mesta poput muzeja, teretana i zatvorenih delova restorana.

Italija, nakon Britanije, ima najviše smrtnih slučajeva od korone u Evropi, više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 73 odsto od 60 miliona stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 68 odsto je potpuno vakcinisano.

Protivnici zelene kovid-propusnice tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana i da izokola želi da se uvede prisilno vakcinisanje.

Nekoliko evropskih zemalja koristi zdravstvenu kovid-potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je ni jedna nije proglašena obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.