AKTUELNO

U roku od 6 dana, u Srbiji je preminulo 165 osoba, a samo u kovid bolnici u Kruševcu, život su izgubila 73 pacijenta.

Korona virus divlja u Srbiji, a prema poslednjem dnevnom preseku, više od 7.500 ljudi inficirano je kovidom, dok je 167 osoba trenutno na respiratoru. Ono što posebno zabrinjava je da raste i broj preminulih - za 24 sata, 32 pacijenta preminula su od posledica ovog virusa, a čak 13 njih bitku je izgubilo u Kovid bolnici u Kruševcu.

Prema podacima objavljenim juče u 16 sati na sajtu Kliničkog centra (KC) Niš, u kruševačkoj kovid bolnici korona je potvrđena kod 366 pacijenata, dok je ukupno 370 hospitalizovanih.

Od ukupnog broja pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, a koji su zaraženi koronom, njih 15 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalazi se u jako teškom opštem stanju.

- Nažalost, uprkos svim naporima lekara kruševačke kovid bolnice, 13 pacijenata sa potvrđenim virusom kovid-19, preminulo je - navodi se u poslednjem izveštaju.

Ipak, ova stravična brojka nije izolovan slučaj u kruševačkoj kovid bolnici. Broj preminulih katastrofalno je visok u prethodnih nedelju dana. Od 10. do 16. septembra, odnosno u roku od 6 dana, u Srbiji je preminulo 165 osoba, a samo u kovid bolnici u Kruševcu, život su izgubila 73 pacijenta. To je gotovo 50 odsto od ukupnog broja preminulih od posledica korona virusa u tom periodu.

Poređenja radi, u KC Niš, u tom istom razdoblju, život je izgubilo 7 pacijenata, odnosno 10 puta manje nego u kruševačkoj kovid bolnici.

Na naša pitanja u vezi sa tim šta se dešava u Kovid bolnici u Kruševcu, direktor ove zdravstvene ustanove do objavljivanja teksta nije odgovarao.

Opšta bolnica ponovo u kovid režimu

S obzirom na to da je kovid bolnica u Kruševcu prepuna, vrata za pacijente obolele od korona virusa otvorila je u ponedeljak i Opšta bolnica u ovom gradu.

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, na području Rasinskog okruga kovid 19 je potvrđen kod još 217 osoba.

Najviše ih je u Kruševcu - 112, ali i u drugim opštinama je broj dvocifren. Dnevno se u kovid ambulanti obavi preko 300 pregleda odraslih, a u Dečjem dispanzeru 150.

Direktorka Opšte bolnice u Kruševcu Vesna Stević Gajić kaže za RTS da je ta ustanova od početka nedelje ušla u kovid režim rada, pa je deo bolničkih kapaciteta oprdeljen za prijem i lečenje kovid bolesnika.

- Sada se u našoj bolnici leči 49 pacijenata. Uglavnom su sa srednje teškom kliničkom slikom, ali troje je sa teškom - kaže doktorka Stević Gajić.

Ističe da će kovid kapaciteti uskoro biti prošireni, pa će doći do izmene rada sa non-kovid pacijentima.

Apeluje na sve koji se nisu vakcinisali, da to urade što pre.

Autor:

#koronavirus