AKTUELNO

Zaražena deca imaju teške kliničke slike.

Kovid bolnice širom Srbije su prepune pacijenata, a situacija nije ništa bolja ni u crvenim zonama pedijatrijskih odeljenja, gde leže kovid pozitivni mališani sa najtežim kliničkim slikama do sada. Ipak, kako za Objektiv navodi načelnica Dečje klinike u KBC “Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić, ako sumnjate da vam je dete pozitivno na koronavirus, ne paničite, već pratite njene smernice.

Znaci upozorenja

Ukoliko ste zabrinuti zbog detetovog zdravstvenog stanja ili se pojavi bilo koji znak upozorenja (temperatura i osećaj slabosti koji traju nekoliko dana, gubitak daha, bolovi u grudima, pojava osećaja konfuzije, plavičaste usne ili lice), javite se lekaru putem telefona, a on će vam dati uputstva šta da uradite i gde da odvedete dete.

Šta da radite kad vam se dete zarazi

Ukoliko se detetu jave simptomi infekcije disajnih puteva ili nagli gubitak čula mirisa ili ukusa, ono se mora odmah izolovati. U karantin su obavezni da odu roditelji obolelog, dok se za drugu decu iz grupe iz vrtića ili odeljenja u školi u koje ide obolelo dete propisuje samoizolacija, kao i za jednog od njihovih roditelja kako bi brinuli o njima.

To je urađeno da bi jedan od roditelja mogao da dobije doznake za bolovanje. S tim što postoji mogućnost da roditelji te dece ne budu u karantinu, već da umesto njih u samoizolaciji bude neko drugi.

Dete treba da se testira dok su odrasli u izolaciji, a ukoliko se i njima pojavi neki od simptoma, onda se i oni testiraju. Dete se potom javlja na pregled svom izabranom lekaru u domu zdravlja. Ako, pak, dete nema simptome, a test je pozitivan, savetuje se izolacija.

Karantin

Da li roditelji ili deca poštuju karantin proveravaju policija i sanitarna inspekcija. Ipak, kada je reč o karantinu, savetuje se upotreba maske ukoliko dete ima kašalj i kijanje kako bi se prvenstveno zaštitili ostali članovi porodice. Dete mora što češće prati ruke i održavati redovnu higijenu nosa. Ukoliko se samo dete nalazi u izolaciji, trebalo bi da izbegava kontakt sa ostalim članovima domaćinstva.

Dete treba da jede obroke u svojoj sobi koja se mora često provetravati. Preporučuje se izbegavanje kontakata sa kućnim ljubimcima.

Odmaranje kod kuće

Kao i kod drugih respiratornih infekcija, poput gripa, ukoliko lekar nije naložio drugačije, dete treba da se odmara kod kuće sve dok ima simptome koronavirusa i da izbegava odlazak na javna mesta da bi se zaštitili drugi.

Ako ste samohran roditelj

Ako živite sami sa detetom koje je obolelo od kovida-19, a vi ste u izolaciji zbog njega, neka vam namirnice i druge potrepštine, kao što su lekovi, donesu rođaci, prijatelji ili servis za isporuku do vrata.

Ako živite u zajednici

Ukoliko dete ima simptome kovida-19 i nalazi se na kućnom lečenju, a svi članovi porodice su zajedno sa njim u izolaciji, ipak oni mogu sa maskom na licu i higijenskim rukavicama obaviti neophodnu kupovinu. Ostale izlaske izbegavajte.

Visina plate dok ste na bolovanju

Prema Zakonu o radu i Zakonu o zdravstvenom osiguranju, izuzeci od pravila da se naknada zarade isplaćuje u visini od 65% od zakonske osnovice za vreme bolovanja odnose se na trudnice, povrede na radu i profesionalne bolesti, te negu teško obolele dece, kada je predviđena isplata 100 odsto zarade. Osim toga, naknada zarade u punom iznosu je omogućena i zaposlenima koji su to dogovorili sa poslodavcem kroz kolektivni ugovor.

Zaražena deca imaju teške kliničke slike

Poslednjih nedelju dana sve je više dece inficirane kovidom-19 kojoj je potrebna hospitalizacija zbog teške kliničke slike koju imaju. Načelnica Dečje klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić navodi da je u ovu ustanovu smešteno 27 dece uzrasta od mesec dana do 17 godina.

‒ Nažalost, imali smo grupu mladih tinejdžera koji su imali ozbiljnu upalu pluća i koja se, bogu hvala, oporavljaju, ali znatno sporije zbog iscrpljenosti organizma i terapije koju primaju. Skoro svi oni priključeni su na kiseoničku terapiju sa nešto višim protocima nego ranije, ali zadovoljni smo kako teče oporavak. Tu je i nekoliko beba koje imaju blagu temperaturu i slabije respiratorne tegobe. Njih su zarazile njihove majke koje su primale u posetu rođake i prijatelje. Zato apelujemo da se izbegavaju babine sve dok beba ne ojača – savetuje dr Ostojić.

Autor:

#Dete

#Doktor

#koronavirus

#lekari

#zaraza