AKTUELNO

Korona brojke ovih dana divljaju. Juče smo sa čak 7.723 zaraženih bili na samo korak od dostizanja rekorda iz prethodnog talasa od 7.999 novozaraženih na dan. Danas je situacija neznatno bolja, sa 7.628 pozitivnih na korona virus, ali i sa čak 32 preminulih.

Vrh talasa za dve - tri nedelje

Kako kaže epidemiolog iz Vranja dr Slađan Stanković, broj vakcinisanih je nedovoljan, a virus se agresivno širi među osetljivom populacijom.

- Prema podacima kojima raspoložemo očito je da je virus virulentniji i da je potrebno manje virusnih čestica za zaražavanje. Jedna osoba će sada zaraziti mnogo više njih, dakle zaražavanje je brže nego ikad.

On ističe kako je vakcinacija imala izvesnih uspeha ali da to nije dovoljno i da ima još mnogo nezaštićenih. Iz tog razloga dr Stanković smatra da će ovaj talas i dalje da ide na gore i da se vrh očekuje tek za nekoliko nedelja.

- I dalje će da bude u rastućem trendu i probiće rekord iz prošlog talasa. Situacija je loša a tek za dve do tri nedelje se očekuje vrhunac talasa - kaže on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na naše pitanje šta bi dalo rezultate, on smatra da bi svakao trebalo preduzeti određene mere ali da je i tad upitno koliko bi se brzo situacija izmenila.

- Sve je u rukama Republičkog kriznog štaba. Mora da se uvidi jačina virusa, Trebalo bi uvesti najpre kovid propusnice. Zatim, ograničiti broj onih koji prisustvuju skupovima - on mora da bude ispod 500 i na otvorenom i u zatvorenom. Koncerte i slavlja bi trebalo ograničiti, ili zabraniti barem u ovom periodu. To je neminovnost.

On takođe kaže da bi trebalo da škole pređu na online a takođe i da se dobro poznate mere o maskama i distanci poštuju.

"Makar uveli i mere, vrh talasa tek dolazi"
Ipak, on kaže da broj novozaraženih neće opasti toliko brzo.

- Vrh talasa dolazi za dve do tri nedelje, makar sad uveli mere.

Dr Stanković smatra da je jedini izlaz što veći obuhvat vakcinama i odgovornost svakog pojedinca.

- Moramo da budemo ko pojedinci odgovorni. Ne smemo da u ovom trenutku preispitujemo nauku. Imamo još vremena da povećamo obuhvat vakcinacijom i tad će situacija biti lakša - zaključuje Stanković.

"Ovo će se nastaviti"

Sa doktorom Stankovićem se slaže i epidemiolog dr Predrag Delić koji nije uopšte optuimističan što se tiče broja zaraženih na vrhu ovog talasa:

- Rast broja zaraženih će samo rasti. Čak ni opsežne mere neće dati brzi rezultat. Vrh talasa će biti tu tek za tri nedelje.

On strahuje od onog što se može desiti u neposrednoj budućnosti i smatra da će rekordi biti prestignuti.

- Pošto je velika verovatnoća da ćemo imati i više od osam hiljada zaraženih, broj hospitalizovanih će samo rasti a to može dovesti do prevelikog pritiska na naš zravstveni sistem.

On kaže da i pored svega toga momentalne mere moraju da se donesu.

- Ko što sam rekao, čak i opsežne mere neće dati momentalni rezultat, ali ih svejedno moramo doneti - odlučan je dr Delić.

Vruća jesen

Uzevši sve u obzir jasno je da nas do vrha ovoga talasa čekaju teški dani a i da bi po dostizanju pika, broj zaraženih mogao da ostane na prilično visokom nivou tako da ne bi mogli da se opustimo.

Neki gradovi već ukidaju unapred zakazane manifestacije, kao na primer Šabac koji je otkazao svoj čuveni vašar.

U školama pak već razmišljaju o uvođenju novih mera pa čak i o redovnom testiranju učenika.

To je potvrdio ministar prosvete Branko Ružić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje.

Javnost je uznemirila i vest da nas je Bugarska stavila na "crvenu listu" i zabranila ulazak našim građanima.

Obaranje rekorda

Iako broj novozaraženih nije dostigao cifru od 7.999, koliko je najviše bilo u decembru 2020, juče je ipak oboren jedan rekord - naime, u jednom danu testirano je skoro 28.000 ljudi.

Do sada ih je najviše bilo takođe 1. decembra prošle godine - 22.837.

"Jedan deo građana poštuje sve mere, ali većina ne"

Foto: TV Pink Printscreen

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon ocenio je nedavno da će se epidemiološka sitiacija u Srbiji pogoršavati i da će i u naredne dve nedelje broj zaraženih biti u porastu.

Kako je naveo, ne preduzimaju se delotvorne mere kako bi se situacija s virusom stabilizovala i njegovo mišljenje je da ćemo probiti psihološku granicu od 8.000 novozaraženih.

- Jedan deo građana poštuje sve mere, ali većina ne, odbija da nosi maske, odbija da se vakciniše, ponašaju se po principu ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine - naveo je dr Kon.

Naglasio je da medicinski deo Kriznog štaba već odavno zahteva uvođenje kovid propusnica, a, po ko zna koji put, istakao je i značaj vakcinacije.

Rekao je da oni koji sumnjaju u vakcine i odbijaju vakcinaciju veruju u izmišljotine, a ne u nauku, kao i da vakcinacija nije zaustavila virus, ali je smanjila smrtne ishode i teške forme bolesti.

- Amerikanci su izračunali da je 11 puta veći rizik da umrete od kovida ukoliko niste vakcinisani - rekao je Kon.

Autor: