AKTUELNO

Razmatrajući mešanje vakcina, direktorka RFZO kazala je da je zvanična preporuka SZO je da se ne mešaju vakcine, ali, kako kaže, ostojaće zaštita i ništa se neće desiti čak i ako se vakcine mešaju, te da je najvažnije da se dobije treća doza.

- Nakon treće doze Sinofarma odobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 dva puta - ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove - rekla je danas je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Ona je govoreći za jutarnji program pričala i o proveri antitela, ali i mešanju vakcina.

- Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima - kazala je ona.

- Treća doza se dobija nezavisno od nivoa antitela - jasna je Radojević Škodrić koja se dotakla i načina na koji vakcina štiti vakcinisane.

- U Čileu je rađena studija na 10 miliona ljudi koja je pokazala da vakcinisani u 65,6 posto neće dobiti nikakve simptome, 87,5 zaštićeni od hospitalizacije, od smrtnog ishoda 86,4 odsto - zaključuje ona.

Autor: