AKTUELNO

Devojka (20) iz Beograda koja je na intenzivnoj nezi u Batajnici je u veoma kritičnom stanju.

Da je situacija sa koronavirusom i više nego alarmantna, a da je značaj vakcinacije veći nego ikad, potvrđuje slučaj jedne mlade Beograđanke koja je na intenzivnoj nezi u Batajnici i kojoj zbog virusa samo jedan mali deo pluća radi, dok se lekari bore za njeno ozdravljenje.

Naime, devojka (20) iz Beograda koja je na intenzivnoj nezi u Batajnici je u veoma kritičnom stanju. Kako objašnjava doktorka u intervjuu za RTS, zaražena diše na gornje levo plućno krilo, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što osoba nije vakcinisana.

– Devojka je apotekar, nevakcinisana, nema ni jednu pridruženu bolest. Naime, njeno stanje se pogoršalo – rekla je doktorka, pa nastavila – ona nema pluća na koja diše, radi se o progresivnom stadijumu kovid infekcije, te diše levim vrhom pluća. Njena pluća su u ovoj bolesti zacementirana i to je ono što nas jako brine – rekla je ona.

Ona kaže da za ovih 18 meseci, koliko se borimo sa virusom, nisu imali teži slučaj mlade osobe obolele od koronavirusa. Na snimku se čuje vidna uznemirenost i opravdana zabrinutost doktorke, posebno što devojka, koja je sad u kritičnom stanju, nije vakcinisana, kao ni ostali pacijenti koji su trenutno u Batajnici. Kako kaže, preko 90 odsto njih nije primilo vakcinu.

– Da smo krenuli lepo da se vakcinišemo, svima bi sad na redu bila treća doza, i sigurno do ovakvog scenarija ne bi došlo. Ovo nije epidemija, ovo je požar. Ovo je mnogo gore nego 4. decembra 2020. godine kada smo se otvorili – rekla je zabrinuta doktorica.

Ona kaže da kada je reč o procentu nevakcinisanih pacijenata, dominiraju mlađi muškarci između 30 i 40 godina.

Autor:

#koronavirus