AKTUELNO

Tokom epidemije infekcije kovid-19, KBC Bežanijska kosa, jedna je od ustanova koja je primala najteže pacijente u crvenoj zoni. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana u ovoj ustanovi organizovano je davanje treće doze.

Kada je vakcinacija u pitanju, direktorka ustanove dr Marija Zdravković kaže da je 80 odsto zdravstvenih radnika u KBC Bežansijska kosa vakcinisano.

- KBC Bežanijska kosa je ustanova koja se susrela sa najtežim kliničkim slikama kovid oboljenja i verovatno ta činjenica i posvećenost našeg osoblja u lečenju pacijenata, je uticala na to da se veliki deo zdravstvenog osoblja vakciniše. Mi u ovom trenutku imamo 80 odsto vakcinisanih zdravstvenih radnika, a danas je organizovano primanje treće doze vakcine. Mi se zahvaljujemo Ministarstvu zdravlja koje nam je pomoglo oko organizacije, da zdravstveni radnici na svom radnom mestu, u vremenu kada njima odgovara i ne remeti proces rada obave vakcinaciju Ovu priliku želim da iskoristim, da svi ovde iz KBC Bežanijska kosa, da mi zaposleni koji smo videli najteže forme kovid oboljenja, da pozovemo sve naše građane kako bi zajedničkim snagama stali na kraj ovoj užasnoj pandemiji, a kovid će ostati zapamćen kao jedno od najtežih oboljenja u nekoliko proteklih vekova - izjavila je dr Marija Zdravković.

Gavna medicinska sestra odeljenja alergologije i imunologije, Jelena Ranđelović kaže da je do sada je ukupno vakcinisano preko 700 zaposlenih a u periodu od juče i danas preko 200. Dr Duško Savić, abdomenalni hirurg dodaje da je tokom ovih meseci borbe, ova ustanova bila crvena zona.

- Svi lekari iz ove ustanove, uključujući i hirurge, i opšte i abdomenalne su bili angažovani na lečenju teško obolelih pacijenata. Nisam oboleo od kovida, a vakcinisan sam u prvoj turi kada su omogućene vakcine, a sada sam primio treću dozu. Smatram vakcinaciju izuzetno korisnom kako za medicinsko osoblje, tako i za opštu polulaciju - kaže dr Savić.